Събития

Две деца от Лом са с положителни проби за коронавирус

  13.03.2020 12:50             
Две деца от Лом са с положителни проби за коронавирус

Две от децата, дали положителни проби за коронавирус, са от Лом, съобщи на извънреден брифинг директорът на РЗИ – Монтана д-р Елена Борисова. Те са на 4 и 11 години и нямат оплаквания. Двете деца са внуци на брата на болния мъж, настанен в „Пирогов”.

„Това, което знаем до момента е, че на 29 февруари 24 души от фамилията на болното семейство са празнували в ресторант в Лом. Събрали се на рожден ден на брата на болния 74-годишен мъж. Съпругата на рожденика се е върнала от Италия на 3 февруари и най-вероятно от нея е тръгнала заразата към фамилията.”, каза д-р Борисова.

В момента са установени всички 24 души, присъствали на тържеството. 11 от гостите, плюс семейството в „Пирогов” са с положителни проби. 7 от тези 11 проби са на хора от района  - 3-ма са от Василовци, четирима от Лом. Те са поставени под карантина. До лабораториите в София са изпратени общо 15 проби от Лом и Василовци. В болницата в Лом се лекува музикантът, свирил на рождения ден.  Мъжът е с пневмония, но пробата му е отрицателна. Взети са проби от целия персонал, обслужвал компанията в ресторант „Валентино”.

„В момента издирваме контактните на контактните, т.е. на гостите и персонала на заведението. Част хората, участвали в празненството са от София. Там работят колегите. В момента в инфекциозното отделение на болницата в Лом са настанени 4 души, а в монтанската болница – петима. Резултатите от техните проби все още не са пристигнали.”, каза д-р Борисова.