Свят

Европейското патентно ведомство с рекорден ръст от 181 000 патентни заявки през 2019 г.

  15.03.2020 12:20             
Европейското патентно ведомство с рекорден ръст от 181 000 патентни заявки през 2019 г.

Патентната статистика, публикувана от Европейското патентно ведомство (ЕПВ), показва, че за първи път от повече от десетилетие цифровите технологии заемат водеща позиция в подадените заявки за патент.

Според патентния индекс на EПВ за 2019, скокът в областта на дигиталната комуникация (+ 19,6%) и компютърните технологии (+ 10,2%) е причина за устойчивия растеж на заявките за патенти: През 2019 г. EПВ получи общо над 181 000 заявки, с 4% повече от 2018 г., което е нов максимум за всички времена.

„Бързото покачване на цифровите технологии е най-забележителната тенденция в нашия индекс за 2019 г.“, каза президентът на EПВ Антонио Кампиньош. „Дигиталната трансформация на икономиката вече се отразява изцяло в заявките за патент, подавани в EПВ. С нашия утвърден и световно признат подход за изследване на заявления от областта на цифровите технологии, ние сме в състояние да подкрепим изобретателите и да насърчим иновациите в Европа и извън нея. Важно е компаниите и изследователите в Европа, които се стремят да защитят своите изобретения, да намерят равнопоставени условия с конкурентите им от Азия и САЩ и да са в състояние да запазят силна позиция на световния технологичен пазар.“

5G и AI като двигатели на растежа

С най-голям ръст сред топ технологиите са заявките от цифровите комуникации и компютърните технологии и това подчертава тяхната ключова роля за дигиталната трансформация в редица сектори и индустрии. Патентните заявки в областта на дигиталните технологии са нараснали с 19,6% през 2019 г., изпреварвайки медицинските технологии (+ 0,9%), които бяха най-активно заявяваните от 2006 г. досега.

С увеличение от 64,6%, китайските компании допринесоха най-много за растежа на заявките за патенти в областта на цифровите комуникации, като САЩ (+ 14,6%) и Южнокорейските фирми (+ 36,1%, макар и на по-малка база) ги следват. За сравнение, заявките от Европа нарастват умерено (+ 3,1%). По отношение на дела, Китай, САЩ и Европа вече са общи лидери, всеки от които представлява приблизително една четвърт от всички заявки, подадени в ЕПВ в тази област. Първите трима кандидати през 2019 г. бяха Huawei, Ericsson и Qualcomm (Leading applicants, digital communication).

Втората най-бързо развиваща се област на заявяване в EПВ през 2019 г. са компютърните технологии (+ 10.2%). Тук движещият фактор за растеж е увеличаването на патентните заявки, свързани с изкуствения интелект, особено в областите машинно обучение и разпознаване на модели, обработка и генериране на данни и генериране на данни.

Американските компании (+ 13,6% за 2018 г.) представляват близо 40% от всички заявки при компютърните технологии, следвани от страните - членки на EПВ (+ 9,3%) с почти 30% от общия брой. Заявителите от Китай (+ 18,7%) съставляват малко над 10%. Водещите кандидати през 2019 г. са Alphabet (Google), Microsoft, Samsung, Huawei, Intel и Siemens (Leading applicants, computer technology

Растеж от почти всеки регион, скок от Китай

Технологичните тенденции се отразяват и върху данните по държави. Първите пет страни заявители през 2019 г. са САЩ с 25% от всички заявки, следвани от Германия (15%), Япония (12%), Китай (7%) и Франция (6%) (фиг. : Origin of applications). Увеличението на заявките в ЕПВ през 2019 г. се дължи главно на голямото увеличение на заявките от Китай (+ 29,2% спрямо 2018 г.), САЩ (+ 5,5%) и Южна Корея (+ 14,1%) (Top 50 countries for applications).     Тенденцията в Европа: Германия е със същите показатели като заявител, докато Швеция, Великобритания и Испания показват солиден ръст

Източник: Дарикнюз