Общини Събития

В Мездра набелязаха мерки срещу Covid-19

  11.03.2020 13:59             
В Мездра набелязаха мерки срещу Covid-19

Общинският оперативен щаб към Община Мездра за превенция на разпространението на коронавируса проведе първото си заседания. Заседанието беше открито от кмета Иван Аспарухов, който е и председател на щаба. Той заяви, че Общината е предприела необходимите мерки, с цел преустановяване на организираните масови мероприятия в помещения, които са общинска собственост. Прецизиран е пропускателният режим в сградата на Общинската администрация, като не се допуска натрупване на голям брой хора в Центъра за услуги и информация на гражданите, както и в кабинетите, в които пряко се работи с потребители на административни услуги. В детските, учебни, социални и здравни заведения се извършва засилена дезинфекция и редовна аерация на помещенията.

Препоръчително е собствениците на търговски обекти и друг вид обществени сгради редовно да дезинфекцират помещенията. „Всеки трябва е отговорен пред себе си и обществото, подчерта Аспарухов. Но не можем спрем живота. На този етап не е необходимо предприемането на по-строги мерки. Ако се наложи обаче, такива ще бъдат предприети.“

Заместник-кметът Нели Минева информира, че от началото на тази седмица драстично е намлял броят на децата, които посещават 5-те детски градини в общината и техните филиали по селата. Така например, от 491 деца по списък в ДГ „Детелина“, „Мир“, „Роза“ и „Слънчице“ в гр. Мездра днес са дошли едва 140, а ДГ „Звездичка“ в с. Зверино от три дни въобще не работи. В тази връзка кметът Аспарухов нареди да се потърси писмено обяснение от директорката на ДГ „Звездичка“ защо детската градина е затворена.

Началникът на отдел „Образование, социални дейности и здравеопазване“ Елена Нанова съобщи, че по указание на Агенцията за социално подпомагане (АСП) ръководителите, персоналът и потребителите на 7-те социални услуги, държавно делегирана дейност - Преходно жилище, Защитени жилища №1 и 2, ЦНСТ №1, 2 и 3 и Дом за стари хора - гр. Мездра, са запознати с мерките за превенция на COVID-19, издадени от Световната здравна организация. Превантивните мерки са достъпни на сайта на Министерството на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informaciya-otnosno-noviya-koronavirus-2019-ncov

Същевременно Община Мездра е изпратила справка в АСП за необходимостта от предпазни маски и дезинфектанти за нуждите на социалните услуги, държавно делегирана дейност.