Общини Събития

Петима гласуваха срещу увеличението на парите за съветници във Видин

  10.03.2020 14:00             
Петима гласуваха срещу увеличението на парите за съветници във Видин

Едва петима от присъстващите на сесиятя в понеделник общински съветници във Видин гласуваха против увеличението на парите им за участие в заседанията на местния парламент в понеделник, установи проверка на „Конкурент“.

Мнозинството обаче не се съобрази с опозицията и увеличи с 10% или около 80 лева надницата си. До скоро сенаторите във Видин получаваха по 60% от средното брутно възнаграждение в местната администрация, което е в размер на 807 лева или 484 лева. След февруарската индексация съветниците във Видин ще се разписват за 565 лева, показват сметките.

Бившият кмет на Видин и настоящ съветник инж. Огнян Ценков критикува остро действията на колегите си.  „Беше входирано предложение от общински съветник за увеличение на трудовите възнаграждения до 70% от средното брутно месечно възнаграждение на общинската администрация. Мотивите, че Община Видин беше, че става дума за областен административен център, а трудовите възнаграждения са много по-ниски в сравнение с другите големи общини и е резонно те да бъдат увеличени“. От трибуната инж. Ценков изрази мнението, че не е „подходящ момента“ за подобно увеличение. Докато всички чакат в дневния ред да бъде включено предложението за финансово подпомагане на МБАЛ „Св.Петка“, местната власт дава лоши сигнали с увеличението на своите пари. Индексацията се случва на фона на постоянното говорене на ръководството на общината „че няма пари в хазната“, значителното намаление на средствата за субсидиране на спортните клубове и освен това средствата за увеличение на парите на сенаторите не са заложени в приетия вече бюджет.

Бившият кмет на Видин призова сегашният да израози мнение, но д-р Ценков не пожела да изрази становището си.

Предложението беше подложено на гласуване и беше прието, като от 31 присъстващи съветници само петима не го подкрепиха – съветниците от ГЕРБ: Огнян Ценков, Венци Пасков и Калин Каменов, както и  Димитър Велков и Любоимир Георгиев от БСП.