Лайфстайл

9 хитрости при почистването

  14.03.2020 16:20             
9 хитрости при почистването

Пролетното почистване е толкова трудоемка дейност, че не бива да се обвинявате, ако сте го отлагали досега. Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви улеснят. И, разбира се, може да ги използвате целогодишно.

Мийте прозорците в облачно време

Повечето домакини чакат слънчево време, за да измият стъклата на прозорците. Експертите обаче съветват да го правите, когато навън е мрачно и няма вятър. Ако е слънчево и топло, водата ще изсъхне, преди да отмиете препарата, и ще останат следи. За да останат стъклата чисти по-дълго, използвайте при измиването смес от 30 г вода, 70 г глицерин и няколко капки амоняк – така прозорците ще заблестят.

Зъбната четка не е само за зъби

Не изхвърляйте старата четка за зъби – тя почиства отлично фините детайли и труднодостъпните повърхности. С нейна помощ ще почистите клавиатурата и дребните автомобилни части. Освен това четката за зъби е незаменим помощник за изчистване на подметките на обувките от упорити замърсявания, за нанасяне на восък или за отстраняване на петна.

Сприятелете се с оцета

Оцетът е натурално и ефикасно средство в борбата с мръсотията, мазнините и неприятните миризми. В повечето случаи дори няма да ви се наложи да почиствате с четка – достатъчно е да нанесете оцет по замърсената повърхност и да забършете с кърпа. Оцетът е идеален за премахване на отлаганията от котлен камък в чайника. За целта е достатъчно да излеете в него ? ч.ч. оцет, разтворен в малко вода, и да го оставите за една нощ. Оцетният разтвор успешно премахва петна от пот от дрехите – преди пране намокрете замърсения участък с вода, смесена с оцет в съотношeние 1:1.

Комбинация от масла и оцет

За да се избавите от драскотините и петната от чаши по дървени повърхности (маси, секции и т.н.), смесете 1 ч.ч. оцет и 1 ч.ч. зехтин и с получената смес натъркайте повърхността. Така не само ще я почистите, но и ще я защитите от повреди. За да отстраните дребни цепнатини по дървените мебели, натъркайте ги с орех.

Содата спасява от неприятната миризма

Тази хитрост е особено актуална за хората, които гледат котка и в дома им се е настанила характерна миризма, но рецептата е подходяща и за почистване на петна. Смесете равни количества вода и оцет и нанесете на замърсения участък. Когато изсъхне, посипете петното със сода и оставете да престои.

Боята за обувки скрива драскотини по кожените мебели

Боята за обувки може да помогне при замаскирането на драскотини и ожулвания по кожените мебели. Нанесете подходяща по цвят боя на цепнатината с помощта на памучен тампон и полирайте с чиста кърпа обработения участък. Предварително направете тест върху незабележим участък, за да се убедите, че боята няма да повреди кожата и е подходяща на цвят.

Кожените изделия като чанти, елементи от дрехи и аксесоари може да възродите с помощта на препарат за полиране на мебели. Просто нанесете препарата върху повредената повърхност и изтрийте със суха кърпа.

Олиото почиства мазни петна

Ще се избавите лесно от мазните петна в кухнята на принципа ”клин клин избива”. Нанесете на замърсената повърхност олио и изтрийте със суха кърпа или салфетка: мръсотията ще остане в тъканта и ще избегнете драскотините, които оставя четката.

Почистете загорялата тенджера със сапун

За целта е достатъчно да загреете тенджерата и да натъркате дъното с парче сапун. След като тенджерата изстине, отстранете сапуна с влажна кърпа.

Приятен аромат в дома

За да ухае домът ви на свежест, а не на химия, може да използвате следната рецепта: сложете в тенджера с вода розмарин, лимон и 1 с.л. ванилия. Сложете на среден огън и се наслаждавайте на приятното пролетно ухание.

Източник: Мила.бг