България

Синдикатите и властта са разбраха за нощния труд и заплатите на медицинските специалисти

  09.03.2020 18:40             
Синдикатите и властта са разбраха за нощния труд и заплатите на медицинските специалисти

Синдикатите и правителството се разбраха за увеличение на заплатите на медицинските специалисти, работещи в училищното и детското здравеопазване, както и за увеличение на заплащането за нощния труд. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет след разговорите на синдикатите с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

Разработен е механизъм, чрез който ще бъдат осигурени 9 млн. лева за здравните работници, чието възнаграждение не е достигнало 900 лв.

Става въпрос за около 11 хиляди души, работещи в детски ясли и градини, за да може да се осигури месечна заплата от 900 лева и за медицинския персонал в малките общини, уточни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Ще бъде променена и наредбата, която определя на колко деца в едно училище и детска градина, се полага здравен специалист. Той даде пример, че сега в училище за здравен кабинет трябват 800 деца и допълни, че тази цифра вече не е актуална, тъй като има общини, където дори няма толкова деца.

Социалният министър Деница Сачева пък съобщи, че е постигнато съгласие заплащането за нощния труд да бъде функция от размера на минималната работна заплата и по-конкретно – 0,15% от нея. За целта кабинетът ще внесе спешно предложение в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Източник: Дарикнюз