България

Коронавирус вече е в България - мъж от Плевен и жена от Габрово дадоха положителни проби

  08.03.2020 00:17             
Коронавирус вече е в България - мъж от Плевен и жена от Габрово дадоха положителни проби

Епидемията от коронавирус вече е в България, съобщиха на извънреден брифинг от националния щаб за борба с "китайската чума". Положителни проби за Covin-19 са дали 27-годишен мъж от Плевен и жена на 75 г. от Карлово.

Те са били настанени в болници, като при тестовете са дали положителни проби за РНК на коронавирус. Ще има и повторни изследвания, които да установят по категоричен начин дали става дума за опасната зараза.

Тази вечер ще бъдат направени изследвания на хората, които са били в контакт с болните в клиниките в Плевен и Габрово.

По време на брифинга стана ясно, че жената е самотноживееща, а в семейството на мъжа има още трима души. Хората, преминали през отделенията и били в контакт с болните, също ще бъдат издирени и подложени на изследвания.

Двамата пациенти не са пътували в чужбина, не са контактували с хора, които са пътували зад граница.

На този етап не може да се каже категорично, че коронавирусът е вече у нас, но ще даде възможност да се тества системата за безопасност и реакция при криза.

Пред бТВ от габровската болница уточниха, че жената е от района на Карлово и е постъпила при тях на 3 март с пневмония. Към този момент състоянието й е стабилно. Отделението е под карантина, съобщи Минко Михов, директор на лечебницата.