Събития

Община Мездра обновява успешно сгради по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

  04.03.2020 19:00             
Община Мездра обновява успешно сгради по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

В Община Мездра се проведе начална пресконференция и церемония "Първа копка" по Проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в една общинска сграда и четири многофамилни жилищни сгради в гр. Мездра“.

Пресконференцията откри кметът на общината Иван Аспарухов, който подчерта значението на проектите за енергийна ефективност, както в административни сради, така и в жилищни сради. Предвидените мерки водят до намаляване на топлинните загуби и снижаване на разходите за отопление и охлаждане. Намаляват се и емисиите на парникови и вредни газове в атмосферния въздух, което пък подобрява качеството на околната среда в града.

Ръководителят на проекта инж. Розалина Георгиева представи основните цели, дейности и очакваните резултати от изпълнението на проекта, който предвижда внедряване на мерки за енергийна ефективност в една общинска сграда и четири многофамилни жилищни сгради в гр. Мездра. Основните мерки, предписани в направените обследвания за енергийни характеристики на сградите и изготвените сертификати, са:

1) Административна сграда на пазар - гр. Мездра - 1: Подмяна на съществуващата дограма; 2: Топлинно изолиране на външни стени; З: Топлинно изолиране на покрив

2) МЖС гр. Мездра, ул. “Христо Ботев” №2 - 1: Топлинно изолиране на външни стени; 2: Подмяна на амортизирана дограма; З: Топлинно изолиране на покрив; 4: Подмяна на стълбищно осветление

3) МЖС гр. Мездра, ул. „Дунав“ №3-5: - 1: Подмяна на фасадна дограма на обекта; 2: Топлинно изолиране на външни стени; З: Топлинно изолиране на покрив; 4: Топлинно изолиране на под и 5: Инсталации.

4) МЖС гр. Мездра, ул. „Христо Ботев“ №43 - 1: Топлинно изолиране на външни стени; 2: Подмяна на амортизираната дограма; З: Топлинно изолиране на покрив; 4: Подмяна на стълбищно осветление.

5) МЖС гр. Мездра, ул. „Сердика“ №7 - 1. Топлоизолация на външни стени; 2 Топлоизолация на покрив; 3. Подмяна на дограма; 4. Смяна на горивна база.

Целите са: да се въведат група от енергийни мерки, изведени от Докладите по ЕЕ за достигане по-висок клас на енергопотребление в сградите;
Повишаване на енергийната ефективност на сградите на интервенция, което пряко да допринесе за намаляване на крайното енергийно потребление и косвено да допринесе за намаляване на емисиите на парникови газове в малките градове - опорни центрове на полицентричната система, съгласно НКПР 2013-2015 г.
Постигане на индикативните национални цели за пестене на енергия за 2020 г., заложени в Националния план за действие за енергийна ефективност 2014-2020 г.
Осигуряване на по-добро качество на въздуха, условия за живот и работна среда в съответствие с критериите за устойчиво развитие и опазването на околната среда
 Подобряване на експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградите
 Да се повиши публичната информираност за интелигентно използване на енергията сред населението.

Общата стойност на проекта е 1 195 851.98 лв., от които: 1 016 474.17 лв. - европейско финансиране чрез Европейски фонд за регионално развитие и 179 377.81 лв. - национално съфинансиране.

Крайната дата на проекта е 8 юни тази година.