Събития

Стана ясно как точно ще бъде реформирано СУ „Козма Тричков“ във Враца СНИМКИ

  04.03.2020 15:30             
Стана ясно как точно ще бъде реформирано СУ „Козма Тричков“ във Враца СНИМКИ

Днес официално стана ясно какви точно реформи се готвят в СУ „Козма Тричков“ във Враца и кога най-рано ще стане професионална гимназия по дигитални науки и иновации. Промените в образователната сфера бяха представени пред притеснени родители за приема в 5 клас за учебната 2020/2021 г. от кметът на Враца Калин Каменов и зам.-кметът Петя Долапчиева.

При представянето на подготвената реформа стана ясно, че от тази година прием в СУ „Козма Тричков“ за 5 клас няма да има, а през учебната 2021/2022 г. ще бъде последният курс в 7 клас. През 2022/2023 г. СУ „Козма Тричков“ ще бъде готово за преобразуване в професионална гимназия по дигитални науки и иновации „Козма Тричков“. Това ще стане възможно единствено със санкция на общинския съвет във Враца.

Предвижда се в новата гимназия на випуск да има по 3 паралелки от 8 до 12 клас, като примерните професии, които ще се изучават от учениците там ще са „дигитална логистика“, „брокер на данни“, „техник по роботика“, „дизайнер по виртуална реалност“, „оператор на дрон“, „софтуерни специалисти“, „интернет приложения“, „алтернативни енергии“, „еко специалисти“ и „облачни технологии“. 

В същото време Долапчиева заяви, че всички ученици ще завършат обучението си в СУ „Козма Тричков“ по учебния план, по който са започнали. След около 3 години базата на училището ще бъде обновена с модерно оборудване, съобразено с новите професии и специалности, а от общината поемат ангажимент към всички учители и тяхното професионално развитие.

Предвидено е пред учебната 2023/2024 г. в новата гимназия да има 11 паралелки, през 2024/2025 да са 14, а на следващата година да могат да се сформират 15 паралелки от 8 до 12 клас.

На срещата стана ясно и, че от тази учебна година в НУ „Иванчо Младенов“ ще има прием на една или две паралелки в 5 клас. Подготвяната реформа предвижда началното училище да бъде преструктурирано в основно от 1 до 7 клас.