Свят

Приложение за смартфон открива жълтеница при бебета

  07.03.2020 16:30             
Приложение за смартфон открива жълтеница при бебета

Приложение за смартфон, което анализира очите на новородените, ще може да открива навреме случаите на жълтеница, които се нуждаят от лечение, съобщава АФП.

Жълтеницата, наричана на латински иктерус, е болестно състояние, при което пожълтява кожата и бялото на очите. От нея умират годишно 114 хиляди бебета в глобален мащаб, а 178 хиляди биват инвалидизирани.

Разработеното от научния екип на "Юнивърсити колидж" приложение е в състояние да спаси много новородени от смърт. По думите на ръководителя на разработката Терънс Лън в много части на света акушерките определят на око дали бебето има жълтеница. Но този метод не е надежден, особено за новородените с тъмен цвят на кожата.
С използването на приложението за смартфони, тежките случаи няма да могат да минат незабелязани .
В рамките на тестовете 37 пеленачета са били фотографирани със смарфони. Снимките им след това са били обработени така, че да се премахнат грешките от околната светлина. Пожълтяването на очите им е получило количествена оценка със специален алгоритъм, така че да се определи нивото на жълти жлъчни пигменти в кръвта. По този начин е могло да бъдат определени кои случаи са за лечение, и кои не, които съставляват обикновено 60 процента.

Източник: Монитор