Събития

Лекари, медицински сестри и учители – най-търсени в регион Монтана

  05.03.2020 07:00             
Лекари, медицински сестри и учители – най-търсени в регион Монтана

От началото на годината най-търсените специалисти в регион Монтана са лекарите и медицинските сестри, учителите, барманите, сервитьорите, готвачи и камериери. Не достигат и строителни работници, шивачи, оператори на металорежещи машини, шлосери, заварчици, показват данните на регионалната служба по заетост.

През януари в областта са заявени 273 свободни  работни места. За всяко от тях са се състезавали средно по дванайсет души. Най-оспорвана е била конкуренцията в Берковица. За една позиция там са се конкурирали седемнайсет човека, в  Монтана – 12, а в  Лом – 8.

977 нови безработни са регистрирани в бюрата по труда в региона  през първия месец на годината, сочи още статистиката.

Сред тях има завърнали се от чужбина и хора, работили в други региони на страната, пенсионери, които искат да работят и работещи, които искат да сменят работата си. 284 души са  освободени от частния сектор. Повечето са съкратени от сферата на услугите, а малко над 12 процента от индустрията.

Лом е единствената община в област Монтана, където  безработните намаляват. Във всички останали хората без доходи се увеличават, макар и малко.

В Лом въпреки понижението равнището на безработицата е 8,8 на сто. За цялата област то е  12,5 на сто, което почти два пъти над средното от 6,3 на сто за страната.

Монтана е единствената община, където нивото на безработица е под средното за страната. За януари то е 5,9 на сто. В останалите общини варира от 45 на сто в Якимово до 10,6 на сто в Берковица. Много висок е броят на хората без трудови доходи във Вълчедръм, Медковец, Бойчиновци, Брусарци, Чипровци, Вършец.

“ Няколко са причините за ръста на регистрираните безработни - приключването на субсидираната заетост, финалът на срочните договори, както и мотивирането на неактивни лица. В тази група са хора, които не учат, не работят и не търсят работа. От Северозапада около 250 такива граждани вече са на борсата и им търсим подходяща работа. Нашите мобилни бюра по труда обикалят почти всички населени места. Разчитаме много на местната власт, на училищата и на медиаторите.”, коментира директорът на службата по заетост Даниела Накова.