Събития

Лудо влюбена в друг, Радинела си сложи въжето, а след 46 дни се обеси и мъжът й

  03.03.2020 11:30             
Лудо влюбена в друг, Радинела си сложи въжето, а след 46 дни се обеси и мъжът й

Две деца - момче на 6 г. и момиче на 4, остават сираци след тежка драма между родителите им. Николай Златков се обеси месец и половина след смъртта на жена си Радинела Кирилова. Тя пък посегнала на живота си, защото рядко виждала мъжа си, потърсила щастието другаде, но била изоставена от любовника си.

Иначе във врачанското село Нивянин още помнят перипетиите, през които минаха Радинела и Николай преди 7-8 години, за да се съберат като семейство. Тя е българка от уважавана в селото фамилия, той е от циганската махала.

Стресирани първоначално от тази връзка, близките на Радинела накрая преодоляват предразсъдъците си - все пак кандидат-зетят е добро момче, работяга е и е показал, че искрено обича момичето. Новото семейство доста бързо създава свой дом, появяват се и децата, за които младите родители са готови да направят всичко.

Николай Златков си намира добре платена работа като железничар. Обаче работел в София и се прибирал в селото си само за по няколко дни в месеца.

Радинела Кирилова пък започнала в детската градина в Нивянин, в която впоследствие води и двете си деца.

Едва ли ще се разбере кога точно са започнали да се пропукват взаимността и разбирателството между двамата. Но явните признаци на разрива, които те споделяли пред близки и приятели, датират от края на миналата година.

“Николай ми разказа, че имали голяма разправия с Радинела на 15 декември м.г., когато той се прибрал от София и у тях се събрали с приятели за рождения ден на жена му - разказа неговият първи братовчед Аврам Иванов. - В един момент някой се обадил по телефона на Радинела, тя излязла да говори навън и се бавила доста време. Николай отишъл да я търси, разбрал, че разговаря с някакъв мъж.

Скарали се, а той успял да види и номера в телефона на Радинела, с който говорела. После научил и други работи.”

Тези други работи, за които споменава братовчедът Аврам, вероятно са станали известни на Николай от общите им приятели с Радинела. Както разказаха някои от тях, младата жена имала доста бурна връзка с мъж от близкото до Нивянин с. Борован.

Според нейни приятелки Радинела била много влюбена в този неизвестен и дори подозирала, че е бременна от него. Подочули, че тя поискала от Николай да се разделят, и тогава се разразила бурята между двамата.

Дни след рождения ден на Радинела двамата с Николай отишли на празненство в дома на свои приятели, спомня си Аврам, с когото братовчед му споделял всичките си мъки и грижи. Там отново непознатият от Борован звънял на Радинела, а тя си тръгнала за вкъщи, за да говори спокойно с него.

Николай, който вече се съмнявал във всичко, веднага я последвал и в дома им избухнал страшен скандал. В един момент пийналият Николай налетял на Радинела и започнал да я бие, докато тя успяла да се измъкне от ръцете му и да избяга. За всичко ден по-късно разказала на майка си Анжела Иларионова, която по това време била на гурбет в Италия. Изпратила ѝ по месинджъра дори снимки, на които личат синините по цялото ѝ тяло след побоя от мъжа ѝ.

Радинела изчакала Николай да тръгне за София и заедно с децата си избягала във Видин при омъжената си сестра Калина Славчева. Когато Николай се прибрал за коледните празници в Нивянин и не намерил жена си, веднага тръгнал за Видин да я прибере. След дълги увещания успял. Според близки и приятели на семейството разправиите не спрели и след това привидно помирение.

Така се стигнало до 8 януари т.г., когато Радинела Кирилова внезапно изчезнала от полезрението на всички. Този ден Николай бил в с. Нивянин. Неочаквано при него дошъл тайнственият любовник на жена му. Както разказал по-късно на братовчед си Аврам, мъжът от Борован направо му заявил, че трябва да озапти жена си, че не иска да се събира с нея, защото е женен и има дете. Нарекъл Радинела неуравновесена жена, с която не иска да има нищо общо. Настоявал да спре да му досажда с телефонните си обаждания.

Много е вероятно през този ден Радинела също да се е срещала с любовника си и да е чула от него всичко, казано на Николай. Няколко часа преди обед тя излязла, а после се върнала доста разстроена и нервна. Казала на Николай, че отива до детската градина по работа, и излязла. След като се видяла с колежките си, седяла доста време на една от пейките в градината и после си тръгнала.

Не се прибрала обаче вкъщи. Вечерта Николай започнал да я търси по приятели и роднини. Нямало я никъде. Не я открили и на другия ден. Сестра ѝ Калина пуска нейна снимка и обявява във фейсбук, че Радинела е изчезнала. Моли всеки, който има някаква информация, да я сподели. После Радинела е обявена за издирване от полицията.

Близки и доброволци от селото я търсят дни наред из изоставените къщи в Нивянин и околностите. В издирването ѝ се включва и майка ѝ Анжела, прибрала се спешно от Италия. Тя изказва първа съмнението си, че Радинела може да посегне на живота си, и разказва подробности за тормоза, на който била подложена от Николай.

Чак на 36-ия ден след изчезването ѝ местен жител случайно я открива обесена в двора на полуразрушена къща в селото. Според полицейското разследване от 14 февруари Радинела сама е сложила край на живота си.

“Не съм я бил - каза ден след намирането на трупа Николай. - Имали сме караници и скандали, но не мисля, че това я е накарало да изчезне и да се самоубие.” А на въпроса какво друго може да я накара да посегне на живота си, отговори: “Може би някой ден ще се разбере.”

Като оставя децата си при баба им Анжела, Николай се връща в родния си дом в циганската махала съкрушен и потиснат, както споделиха близките му. “Беше приказлив иначе, но тогавава седеше по цял ден в къщата и излизаше рядко - спомня си брат му Васил. - Казваше единствено, че няма да преживее всичко това и не вижда смисъл да живее повече Затова го наглеждахме да не посегне на себе си.”

Говори повече единствено с майка си Лидия, но какво точно е споделил, разстроената жена не пожела да разкаже. Десет дни след като откриват мъртвата Радинела, самият Николай изчезва от дома си.

Цяла тумба негови братовчеди го издирва цяла нощ. Открива го упоритият Аврам в двора на изоставената къща точно срещу тяхната. Там намира Николай мъртъв, нахлузил на врата си въже, вързано за греда под навеса.

24 часа