България

Лекари: Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване

  07.03.2020 14:30             
Лекари: Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване, каза в националния пресклуб на БТА проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в Александровска болница.

По данни на Световната банка в периода 1975-2016 год. плавно се покачва теглото на българина, като от наднормено тегло страдат 54 на сто от жените и 69 на сто от мъжете. Околната среда, обездвижването, приемът на много въглехидрати и мазнини, на лекарства, водещи до повишаване на телесното тегло, са причините за тези показатели, добави проф. Каменов.

Затлъстяването е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, за диабет, за чернодробни проблеми, посочи още той. По думите му 41 млн. деца над 5-годишна възраст са с наднормено тегло. Примерът за здравословен начин на живот трябва да бъде от родителите, но е задължително да се спазват и нормите за хранене в училище, каза още той. По думите му 70 на сто от мъжете и 90 на сто от жените в страната ни имат ниска физическа активност. Над 68 на сто от момчетата в България страдат от липса на достатъчна физическа активност, а при момичетата този дял е 79.9 на сто.

Да се консумират повече фибри, да се яде бавно и да не се вечеря късно, да се отделя време и за физическа активност, съветва проф. Каменов.

Източник: Монитор