Свят

Двоен ужас в Северна Гърция - натиск от бежанци и коронавирус СНИМКИ и ВИДЕО

  29.02.2020 11:31             
Двоен ужас в Северна Гърция - натиск от бежанци и коронавирус СНИМКИ и ВИДЕО

И денем, и нощем мигранти вървят на групи по гръцките пътища.

- Мигранти вървят на орди среднощ между Свиленград и Орестиада

- И аптеките в южната ни съседка без маски и дезинфектанти

- Страхът от зараза отказа българите да пазаруват при комшиите, въпреки големите намаления

- На ГКПП "Ново село" освен температура, готови да мерят и кръвно

Близкото до Свиленград гръцко градче Орестиада е сковано от двойна заплаха. Сирийски бежанци от Турция прииждат на орди към него. Движат се на групи от по 10-15 души с качулки и махат на стоп. Минават през селата и вървят по главния път към вътрешността на страната. Дори военните, които патрулират с джипове непрекъснато, не могат да ги спрат. Не помага и сълзотворният газ.

Екип на "24 часа" засече в рамките на 20-ина километра три групи с мигранти в петък вечер около 23,30 часа. Вървят в тъмното и в дъжда и се озъртат да намерят подслон. Единственото успокоение за нас е, че засега не се насочват към България, а предпочитат южната ни съседка.

"Газят оградата и се юрват. Непрекъснато прииждат бежанци. За да се сгреят палят и огньове и могат да причинят големи пожари. Ситуацията е критична", коментират уплашено гърците. 

В същото време те са ужасени от регистрираните случаи на коронавирус  в Солун. В аптеките на Орестиада няма ни маски, ни дезинфектанти. "Всичко се разграби отдавна, нямаме доставки", казва фармацевтката Деспина Карагелопуло.

"Охи", отговаря тя, когато искаме да си купим от предпазните артикули. Обясняваме й, че в Пловдив народът е полудял и отдавна ги няма тези стоки, а от дни се щурмуват и хранителните вериги за брашно, ориз и трайни продукти. "И при нас е същото", отвръща аптекарката.

Тя и съгражданите й обаче са по-притеснени от последните събития по Турско-гръцката граница. "Тези бежанци ще ни докарат и зарази", опасяват се гърците.  

Сега е пикът на намаленията в южната съседка. Дрехи и обувки се продават на 50-70% реални намаления. Блуза на реномирана марка от 60 евро в момента се предлага на 18. Хубаво палто от 100 евро може да се вземе за 30. Големи намаления има и при марковата козметика. Въпреки примамливите цени, българите са се ограничили в пътуванията и покупките заради коронавируса. 
Дори таверните в петък вечер не са пълни, което е необичайно. Самите гърци се въздържат да се събират на закрито от чисто предпазна гледна точка.

На граничният ни пункт "Ново село" е струпана жандармерия, но обстановката там е спокойна. С маски и ръкавици граничарите ни обслужват пътниците. "Като хирурзи сте", казват им преминаващи. "Пазим се от заразата", отвръщат те.

"Температура мерите ли", питаме ги ние. "Засега не", отвръщат служителите на гранична полиция. "А кръвно?", продължаваме на шега. "Ако се налага - и кръвно ще почнем да мерим", отговарят те. 

Пловдивчанка търси маски и дезинфектанти в гръцка аптека, но се оказва, че и там са разграбени отдавна. Видео: Радко Паунов

Източник: 24 часа

В аптеките на Орестиада няма ни маски, ни дезинфектанти
Въпреки големите намаления в южната ни съседка, българите се въздържат да ходят.
На площада в Орестиада местните се разхождат
Намаления има и при обувките
Свястна зимна дреха може да се вземе изгодно в момента.