България

Няма потвърден случай на коронавирус в България

  29.02.2020 09:19             
 Няма потвърден случай на коронавирус в България

Имаме цялата убеденост, че резултатите от изследваните проби за COVID-19 са достоверни. Нямаме потвърден случай за коронавирус към този момент в България. Това съобщи началникът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния кризисен щаб.

Над 1189 са случаите в Европа към тази сутрин. Смъртността е сравнително ниска – по-малко от 2%, съобщи още ген. Мутафчийски.

През изминалото денонощие в двете лаборатории, в които се правят изследвания за COVID-19 – във ВМА саизследвани 47 лица, а в Националната референтна лаборатория - 15 лица. Всички проби са отрицателни.

Трите отрицателни проби, които бяха разменени между двете лаборатории за втори анализ – три от ВМА в националната и три от националната във ВМА – всички са отрицателни, обобщи още веднъж началникът на ВМА.

В днешния ден подлежат на изследване 11 проби във ВМА и висчко, което пристигне от другите болници, а те постоянно пристигат резултати. Към края на деня ще обявим колко са изследвани и какви са резултатите”, добави той.

Новите случаи в Европа са в Нидерландия, в Хърватска има нови 2, в Гърция са обявени още нови случаи.

Ген. Мутафчийски заяви, че не се изпращат съобщения чрез СМС-и на близки на пациентите, които се изследват във ВМА. Той не е нареждал подобно нещо като директор на болницата.

Източник: Дарикнюз