Събития

Събарят още 900 незаконни гаража в Монтана

  28.02.2020 14:30             
Събарят още 900 незаконни гаража в Монтана

900 ламаринени гаража и 8 отчуждени къщи ще бъдат съборени тази пролет в Монтана, съобщи кметът Златко Живков. Това е третата акция срещу незаконните „ламаринени градове”, превзели междублоковите пространства в града. При предишните са съборени 1227 гаража в централната част и в жилищния комплекс „Младост”, припомнят от управата. Събарянето на незаконните ламаринени гаражи се извършва по разпореждане на прокуратурата.

Най-много незаконни метални постройки, които предстои да бъдат бутнати,  има в ж.к. „Пъстрина” – 383, в комплекс „Плиска” те са 157, в централната част на Монтана са 95, в района около КАТ и пожарната – 44, в Бодурската махала – 64. Четири са незаконните гаражни клетки в жилищния комплекс „Изгрев”, 95 в района , затворен между „Трети март” и булевард „Парта”. 8 къщи, отчуждени преди десетилетия, за които собствениците са получили обезщетения, също ще бъдат съборени. В някои от тях има законно настанени семейства. Предложени са им други жилища, поясни кметът Живков. Там, където има самонастанили се, общината не се ангажира с предоставяне на жилища. Те са предупредени, че трябва да напуснат.

„Това са къщи, които е трябвало да бъдат разрушени много отдавна. Всички те са опасни за живеене. Хората, които ги обитават, са предупредени, че трябва да изнесат.”, подчерта кметът.

Събарянето на гаражите ще започне в края на март.

„Определихме такъв срок, за да мине зимата, защото в голяма част от тези постройки хората си държат дървата за огрев. Разлепени са предупреждения. Основната част от гражданите сами премахват гаражите. Вече 80 клетки са премахнати.  Ако някой реши да не го направи, с бутането се заема общината, но не безвъзмездно.”, подчерта Живков.

„Голяма част от хората ни подкрепят. Има и недоволни, но правилата важат за всички. Привилегировани няма. Единствената привилегия е актът за собственост.”, каза още Златко Живков.