Събития

5 неща, за които да помислим преди да теглим бърз заем

  28.02.2020 14:10             
5 неща, за които да помислим преди да теглим бърз заем

За никого не е тайна че бързите кредити са скъп начин да финансираме разходите си, въпреки законовите ограничения. И все пак, те стават все по популярни – повече от половината българи - 51% са ги използвали поне веднъж, според скорошно проучване на Nielsen Admosphere Bulgaria и Български национален панел.

Ако и вие обмисляте да теглите заем от небанкова финансова компания, не пропускайте тази статия. Преди да подпишете договор за кредит, има някои неща за които е важно да помислите – в противен случай вместо решение, той може да се превърне в проблем.

Уверете се, че заемът е оправдан

Никой не е застрахован от непредвидени обстоятелства – понякога ни изненадват завишени сметки, домашни повреди и какво ли още не. Тегленето на един малък заем в такава спешна ситуация може да е оправдан, но не се изкушавайте да го правите, без да е нужно.

Не е добра идея покупките, които не са абсолютно необходими, да се финансират на кредит. Теглете само такива суми, каквито са ви жизнено необходими – все пак всичко, купено със заем, ще ви струва значително по-скъпо заради неговото оскъпяване.

Потърсете вриант за безлихвен кредит

Ако се нужаете от малка сума и ще можете да я погасите до месец, потърсете вариант за безлихвен кредит, за да избегнете оскъпяването. Много компании предлагат първи кредит до заплата с 0% лихва и без такси, в опит да привлекат нови клиенти. Условието е да не сте използвали досега услугите на компанията.

Не забравяйте, че тези кредити са безплатни, само в случай че ги изплатите в срок. В противен случай по тях могат да се начислят наказателни лихви и такси.

Сравнете оферти за кредит на повече компании

Не е нужно да изтеглите първия заем който ви попадне, само защото ситуацията е спешна. В днешно време за да сравните условията на различни фирми ви е нужен единствено достъп до интернет, а и ще ви отнеме не повече от няколко минути. Едно толкова кратко проучване няма да ви забави, но пък може да ви спести разходи в бъдеще.

Не пропускайте да прегледате и потребителски мнения за различните компании. Освен чисто техническите параметри на кредита, нивото на оубслужване също не е без значение.

Проверете легитимността на компанията

Преди да се доверите на една компания и да подпишете договор за кредит, най-важно е да се уверим, че тя е легитимна и има право да извършва съответната дейност, както и да обработва личните ни данни. Добрата новина е, че такава проверка ще ви отнеме само няколко минути.

Всяка небанкова институция, която има право да отпуска кредити, можете да откриете в Регистъра за финансови компании към БНБ (по чл. 3а от ЗКИ). Вижте дали избраната от вас компания фигурира там – в противен случай лесно можете да станете жертва на злоупотреба.

Аналогично, за да разберете дали компанията е регистрирана като администратор на лични данни, можете да направите съответната проверка в Комисията за защита на личните данни.

Пазете се от скрити такси

Четете внимателно както предложения договор, така и общите условия. Много често най-споменаваната величина свързана с цената на кредита е неговото ГПР – годишен процент на разходите. Тя разбира се е важна, но не забравяйте, че всички такси, които не са необходимо условие за сключването на договора, няма да бъдат включени в него.

При някои небанкови кредитиращи компании ще срещнете и много предлагани „допълнителни услуги“ като предоставяне на гаранция, бърза обработка на документите за кандидатстване или пък застраховка към заема. Уверете се, че сте добре информирани за общата цена, преди да подписвате.