Събития

Петокласници от СУ „Христо Ботев“ се включиха в национално състезание „Уроците на гората“ СНИМКИ

  28.02.2020 17:00             
Петокласници от СУ „Христо Ботев“ се включиха в национално състезание „Уроците на гората“ СНИМКИ

Днес от 12.30 часа петокласниците на СУ „Христо Ботев“ Враца се включиха в Национално състезание „Уроците на гората“. Състезанието е организирано от Министерство на земеделието, храните и горите и Изпълнителна агенция по горите за учениците от петите класове на средните училища в България като участниците ще се състезават на регионално, областно и национално ниво.

Първият кръг се провежда в последната седмица на февруари в училищата в 28-те области по предварително зададен образователен материал, свързан с горите и биологичното разнообразие и съобразен с изучавания учебен материал.

В СУ „Христо Ботев“  подготовката на петокласниците за участие в първият кръг се организира от Гергана Комитска – старши учител по човекът и природата и биология и здравно образование. 

В първият кръг петокласниците решават тест, общ за цялата страна, който учителите предоставят за оценка от експертите координатори. За Врачанска област това са екпертите от ДПП „Врачански Балкан“. От първия кръг ще излъчи по един участник, получил най-много точки от теста. При условие, че има повече от един победител, право на участие във втория кръг - областно ниво получават всички участници с най-много равен брой точки.

Между 16 и 27 март 2020 ще се проведе областният кръг, който ще бъде проведен в горска или паркова територия. На областните състезания ще бъдат отличени първите трима, представили се най-добре, а победителят ще бъде поканен да участва на национално ниво.

Финалният кръг ще се проведе по време на откриването на Седмицата на гората – 2020 на 6 април, на територията на област Кърджали. Предвидени са състезателни, интерактивни игри, в които децата могат да покажат и практически умения.

Министерството на образованието и науката подкрепя всички дейности, организирани от МЗХГ и националното състезание „Уроците на гората“, свързани ранното възпитание на подрастващите в областта на екологията и опазването на околната среда.

Не за първи ученици от СУ „Христо Ботев“ Враца участват в екологични инициативи, свързани със Седмицата на гората. Вече 5 години учениците от екоклуб „Детелини“ с ръководител Гергана Комитска взимат участие в инициативата „Лесовъд за един ден“.  Това е едно събитие, което представя пред обществеността дейностите, които извършват горските служители. На децата се предоставя възможност чрез интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъди да научат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат с в тях.