България

Заради коронавируса: Очаква се решение за затваряне на забавачки и училища у нас

  26.02.2020 13:46             
Заради коронавируса: Очаква се решение за затваряне на забавачки и училища у нас

Ще се взима решение кога да бъдат затворени детски градини, училища и кога да бъдат отменени масови прояви заради коронавируса. Това съобщи началникът на Военномедицинска академия (ВМА) и началник на новосформирания Национален оперативен щаб за работа срещу разпространението на Covid-19 генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. 
Към сутринта на 26.02.2020, нямаме доказан пациент с коронавирус в България. Негативни са резултатите от тестовете, изпратени от Пловдив, Сливен, Габрово, както и на двама души от Военномедицинска академия (ВМА). Днес очакваме да дойдат пробите от Русе, Бургас и Сливен. През нощта във ВМА са постъпили двама души, които са поставени под наблюдение, тъй като са с минимална грипоподобна симптоматика, каза на брифинг проф. Мутайчийски. Професор Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания предупреди, че у нас се очаква втора грипна вълна с увеличено епидемично разпространение на грипни вируси „В”.
„Това трябва да бъде отчетено – препоръчваме приемането на витамин D, както и всички мерки, които бяха по време на пика на грипната епидемия – ограничаване на контактите, миене на ръцете, ако няма маски – изпозлването на шалове”, подчерта проф. Кантарджиев.

Blitz.bg