Интервю

Д-р Ани Костов: Добрите думи на лекаря помагат за лечението на пациента

  25.02.2020 17:11             
Д-р Ани Костов: Добрите думи на лекаря помагат за лечението на пациента

Стотици жители на Козлодуй бяха останали без личен лекар сред кончината на д-р Лорита Каменова. Кризата беше решена преди дни, след като д-р Ани Костов отвори практика в крайдунавския град.

Уважаеми д-р Костов,   ако обичате  представете се.

Роден съм в семейство на  медицински родители.  Майка ми е акушерка с дългогодишен стаж в Монтана, а баща ми е лекар и е работил  последните си  години преди да получи инсулт,  като общопрактикуващ лекар. Завършил съм средното си образование  в Монтана в езикова гимназия, а висшето си образование в Плевен. Владея два езика – немски и английски.

Къде сте бил общо практикуващ лекар?

Започнал съм работа във Враца, като участъков лекар  и имам придобити две специалности – вътрешни болести и обща медицина от много години. Работя в системата на националната каса и по Рамковия договор от 2000 година. Същевременно имам и допълнителни дейности, като лекар ординатор в спешна помощ във Враца и като ординатор при пътуващ лекар в Университетска болница по кардиология - Плевен. Имам практика във Враца, имам практика и пациенти в с.Крушовица, община Мизия.

Как решихте да започнете, като общо практикуващ лекар в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Козлодуй, след като сте толкова ангажиран?

 Отзовавам се на молбата на много пациенти, които по едно нещастие и лошо стечение на обстоятелствата не са могли да направят избор на личен лекар след кончината на д-р Лорита Каменова, дългогодишен личен лекар в Козлодуй.

 Вие  предлагате диагностика  и  лечение  на  различни заболявания при деца и възрастни хора. Какви медицински дейности  извършвате като общо практикуващ лекар .

Издавам   направления за преглед при специалист, когато се налага на пациента; извършвам клинични прегледи; профилактични; имунизация; ваксинации - хепатит В; тетанус; туберкулоза; паротит; морбили; рубеола и манту. Лекувам и проследява лечението на своите пациенти при болести на белите дробове, сърцето, стомашно чревния трахт и пикочно - половата система, изписвам рецепти за лекарства, издавам медицински свидетелства.

 

Д-р Костов, пациенти, които не са здравно осигурени, ще бъдат ли  прегледани от Вас срещу заплащане по ценоразпис?

Пациентите, които не се здравно осигурявани? ...да,  ще им направя преглед, стига да съм им полезен, защото работата се върши на момента, когато болния има проблем, не може да се изоставят нещата… Болните пациенти не могат много да чакат без лечение. Имам и много други дейности и ще разчитам на моята съпруга – д-р Нина Костова, която работи основна дейност в прекрасна Специализирана  болница по белодробни заболявания гр. Враца и притежава специалност вътрешни болести.

Ще имате ли ограничен числен състав за приемане на пациенти, тъй като хората изпаднаха в оплетен казус, след кончината на уважаваната д-р Лорита Каменова. Много нейни пациенти останаха без избор на личен лекар, тъй като общо практикуващите лекари в Козлодуй отказваха приема на пациенти, казваха, че са много натоварени  и много малко лекари проявиха разбиране към хората?

На първо време ще работя с д-р Костова, тъй като липсва медицинска сестра, която да ми помага. В последствие може и да се появи, а и това е чисто логистично, технологично професионално, защото има хора – пациенти, които трябва да им се обърне много внимание от медицинско обслужване, т.е. повече време. Има и други пациенти, които са само за издаване на направления, изписване на медикаменти или на други медицински документи.

Как ще се извършват прегледите на пациентите в Козлодуй - кои  дни в седмицата?

Все още сме в процес на записване на организация и организационни проблеми, но ще преглеждам в понеделник и петък  в късния след обяд. Във времето е възможно графика да претърпи промяна. Ще има обявен график и ценоразпис за посещение, за да бъдат информирани пациентите и влязат в графика и да разчитат, кога и в кои дни могат да разчитат на медицинско обслужване от моя страна.

Д-р Костов, имате ли  изисквания и съвети от пациентите, които ще чакат пред кабинета Ви?

Добрите думи на лекаря, помагат за лечението на пациента.... Предпочитанията ми към пациентите са - търпение и уважение, за да сме взаимно полезни... Всички са видели какви са изискванията в големите градове като София, Плевен, Враца и т.н., и как се обслужват пациентите и всеки може да си направи извод как е обслужван от лекаря, който е посетил. Ще има изнесен график за посещение и ценоразпис окачен на вратата на кабинета, за извършените допълнителни медицински услуги, както визирах по-горе.

Нека да уточня и да бъда правилно разбран: За сега нямам медицинска сестра, която да поеме отговорно работата.  Ако се появи такава, трябва да е добронамерена и да се жертва, както ние го правим това. Работата ни в Козлодуй ще бъде временно до месец юни т.г., /ако не се разрешат някои организационни  проблеми/, след което ще преценя дали въобще ще продължавам, като общо практикуващ лекар  - това да се има в предвид,  защото имаме още  нерешени организационни неща с ръководството на болницата...слаб интерес?!....  независимо … просто такъв е извода, който трябва да се направи. ... Нямам нищо против хората – те са изпаднали в някакъв колабс емоционален, здравен, логистичен, но зависи от това дали ще имам някаква подкрепа. Искам да кажа, че пациентите са потребители на болницата и ако ги няма – отделенията ще бъдат затворени и болниците също, а  управителите на болниците няма какво да управляват…всеки може да си направи  този извод… Отново казвам, че графикът е възможно  да претърпи промяна - всичко е въпрос на уточняване и разбиране от страна на институциите в Козлодуй.

 

автор: Румяна Георгиева