Събития

Бивши министри треперят да не влязат в полезрението на прокурор от Враца

  29.02.2020 06:00             
Бивши министри треперят да не влязат в полезрението на прокурор от Враца

Георги Александров

Информацията, че прокурор от Враца е предложен за заместник-апелативен прокурор на Софийска апелативна прокуратура направи силно впечатление на аудиторията на "Конкурент". Вестникът на Северозапада пръв пусна информацията, но и отдавна следи развитието на държавния обвинител.

Емил Петров, който получи признанието, беше назначен преди дни на високия пост. Не са малко обаче и онези, които се питат

кой е този държавен обвинител

и  как се е развила кариерата му, докато стигне до този пост в прокуратурата.

Приятелите му казват, че прокурор Петров е безкомпромисен и перфекционалист към работата, а участието му в изготвянето на десетки обвинителни дела срещу знакови персони от прехода доказват по категоричен начин професионализма му.

Роденият във Враца магистрат е завършил с отличие математическата гимназия в града под Околчица. После калява характера си във военното училище във Велико Търново.

Работил е като офицер в Българската армия и във Военна полиция.  Завършва "Право", а след това и магистратура по "публична администрация“.

През 2017 г. преминава

обучение в Международна академия по правоприлагане "ILEA" в Розуел, Ню Мексико /САЩ/

към Държавния департамент на САЩ за развитие на ръководна политика и ръководни кадри и форум за разработване на политика за противодействие на корупцията и типово законодателство.

Кариерата в прокуратурата в родния му град започва през декември 2000 г. като до 2002 г. е младши прокурор, а от 2002 г. до 2011 г. - прокурор в районната прокуратура във Враца. През това време работи по емблематични дела, свързани с измами.

Пише обвинителни актове срещу знакови фигури от криминалния контингент

във Врачанска област като Ивелин и Николай Котови, Анри и Манчо Ковачеви, Красимир Семов /известен като „Краси Мерака“ / и други.  

Благодарение на обвинителен акт, изготвен от него по дело с висок обществен интерес и след дълга съдебна сага, достигнала и до ВКС, петима изнасилвачи на младо непълнолетно момиче са пратени зад решетките. В тези години прокурор Петров отговаря за надзора над непълнолетни като в тази връзка изнася множество лекции по училищата в сътрудничество с комисията за противодействие на противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

През 2010 г. главният прокурор Борис Велчев го отличава с благодарствено писмо заради участието му в обучение, свързано с организация на разследване на разследващите органи в МВР и приложението на промените в НПК.

 Качествата му са оценени в Софийска градска прокуратура /СГП/, където е командирован през 2011 г. и се труди цели 4 години, преди да спечели конкурс, за да заслужи постояния щат в СГП - през януари 2016 г.

От командироването му в София до настоящия момент прокурор

Петров се е занимавал с дела, свързани с корупция

белязани от силен обществен интерес.

Обвинителят е ангажиран с разследвания, свързани с АЕЦ "Белене" по време на второто правителство на Бойко Борисов с енергиен министър Делян Добрев както и дейности, свързани с изграждането на централата, по което дело са привлечени като обвиняеми лица бивши управители на АЕЦ“Белене“ и бившите министри на енергетиката Петър Димитров, Румен Овчаров и Делян Добрев.

Знаков за работата на прокурора е и процесът за турските ваксини, което разследване стартира след журналистическото разследване на Валя Ахчиева по БНТ. Делото е внесено в Специализирания наказателен съд срещу бившия здравен министър Петър Москов, неговият заместник Адам Персенски и ръководни служители от държавното предприятие "Бул Био НЦЗПБ".

Скандалът около внесените от Турция ваксини продължава да стряска сънищата на мнозина държавни чиновници.

С името на прокурор Петров е свързано и

делото за приватизацията на миноритарния дял 

на Република България в "ЕVN - Електроразпределение България" и "ЕVN Електроснабдяване България", където като подсъдими пред Специализирания наказателен съд бяха изправени  бившият вицепремиер Симеон Дянков, ексминистърът на енергетиката и икономиката Трайчо Трайков, собственикът на „Алфа Финанс Холдинг“ и "Икономедия" Иво Прокопиев и служители от свързаното с Прокопиев дружество "Булброкърс". Процесът е за ощетяване на държавата с милиони левове при продажбата на държавния дял от 33%  в енергийното дружество, обслужващо Централна България. Според експерти това е най-голямата афера, която в момента е в съдебно производство, свързана с приватизацията на държавни активи. От друга страна темата стана още по-актуална и след искането на главния прокурор Иван Гешев за ревизия на всички приватизационни сделки у нас от годините на прехода.

В специализираната прокуратура е внесено и дело, по което Петров е работил в СГП, свързано с

приватизацията на „Каолин“АД

 ликвидирането на работническо мениджърското дружество „РМД Каолин 98“АД и последващи от нея действия, свързани с пране на пари при продажбата на акциите притежавани от Алфа Финанс Холдинг“ в „Каолин“АД на германското дружество „Кварцверге“. По него с повдигнати обвинения са Иво Прокопиев и неговите съдружници в "Алфа Финанс холдинг" Константин Ненов и Иван Ненков.  

Емил Петров е участвал и в

дело срещу бившите квестори на фалиралата Банка „КТБ“

 Станислав Лютов и Елена Костадинчев заради трансформиране на привилегировани депозити в гарантирани такива като измежду лицата, на които са възстановени неправомерно средствата по тези депозити са бившият премиер Иван Костов и дъщерите му Мина Костова и Яна Костова. В списъка има още физически и юридически лица. Според държавното обвинение Фондът за гарантиране на кредитите е бил ощетен с над 1 000 000 лева.

Сред делата на прокурора от Враца е и казус, по който обвиняем е бившият председател на държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Ангел Семерджиев - за отказан достъп до газопреносната система на България на дружествата под шапката на „Овергаз Инк“ –„Овергаз Мрежи“, собственост на Сашо Дончев. В резултат на тези действия Дончев е завел дело в Европейската комисия, след което са наложени

санкции в размер на 77 милиона евро

на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и „Български енергиен холдинг“. Предстои внасянето на делото в специализирания наказателен съд, който трябва да установи виновен ли е ексшефът на ДКЕВР.

Прокурор Петров е работил и по делото за присвояването на средства от длъжностни лица от банка "Уни Кредит Булбанк" на известния български футболист Мартин Петров. В случая става дума за неправомерно изтеглени /присвоени/ парични средства от личните сметки на бившия национал и почетен гражданин на Враца от над 3 000 000 лева.

Освен това с името на Емил Петров се свързват дела срещу бившия главен секретар на „Държавна агенция бежанци" Здравко Александров и бившия управител на „ Военно издателство“ Драгомир Петков, както и обвинителни актове срещу магистрати и екс кандидати за общински съветници.

Усилията на врачанина са забелязани от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който през 2013 г. го награждава с грамота и почетен знак, а през 2016 и 2017 г. следва ново признание грамоти с отличие "служебна благодарност" и предметни награди.

През 2019г. прокурор Петров е отличен и като заместник-административен ръководител на СГП с грамоти с отличие "служебна благодарност" и предметна награда.