Събития

В Бойница превръщат запустели имоти във ВЕИ централи

  25.02.2020 13:44             
В Бойница превръщат запустели имоти във ВЕИ централи

Засилен инвеститорски интерес за изграждане на малки фотоволтаични централи се наблюдава в община Бойница. Само за три месеца през миналата година са издадени 11 строителни разрешения, а от началото на 2020-та - още две. Според жители на Бойница малките централи за производство на електроенергия от слънцето ще бъдат изградени в запустели имоти, които инвеститорите са изкупили от собствениците им. Някои от местните се надяват това да намали цената на тока, други още не знаят какви промени да очакват:

"Тези проекти не ги осъществя местен човек, това е някакъв софиянец, който купува къщи, те тук са без пари и си прави организация да ги почисти. Във всяка една къща ще има дребни фотоволтаични инсталации. От началото бяха по 4 къщи към трафопост, сега слушам, че са повече. Не знам как ще се реагира на това нещо... Би трябвало като възобновяеми източници да е по-евтино, но както виждаме нищо не е по-евтино... Фирми от София взимат запустели къщи и правят тези панели... Имаше една обява на пощата, че се изкупуват къщи за слънчева енергия. Така казват, че за слънчеви батерии щели да бъдат. Има няколко продадени, по около 2000 лева някъде..."

Жителка на Бойница разказа, че със сестра ѝ са решили да се разделят с наследения от родителите си имот, за да не гледат повече как с времето се руши. Смятат, че са направили добра сделка. Надяват се инвестициите да бъдат от полза и за населеното място:

"От 20 години този имот не го поддържаме, не го посещаваме, той беше обраснал. Със сестра ми сме наследници и  решихме да го продадем. Доволни сме от цената, която получихме, защото като стои и пустее, нищо не може да се направи. Сигурно ще е хубаво и за населеното място, когато нещо се инвестира, винаги е добре..."

Фотоволтаичните централи, които се очаква да бъдат пуснати в експлоатация до средата на годината, ще бъдат с мощност до 30 киловата, обясни секретарят на общината Катя Вълчева:

"Това са елементи, които се монтират по покривите на сградите, и за 2019 година имаме издадени 11 строителни разрешения, а за 2020-та до момента 2. От тях 11 са в Бойница и 2 в село Шишенци Сега е заявено едно и в село Бориловец. Смятаме, че когато бъдат изградени тези фотоволтаични централи, ще има назначени хора за поддръжка и в този смисъл разчитаме на работни места. Към момента са започнали да почистват в тези имоти, които са закупени. Смятам, че интересът е толкова голям, тъй като имотите още са на ниска цена в община Бойница. Може би и някакви други показатели - географски дадености и т.н., благоприятстват производството на електроенергия от ВЕИ."

Кметът на община Бойница Анета Генчева не очаква инвестициите в малките ВЕИ централи да повлияят съществено на местната икономика. На първо време очаква общинската хазна да си събере неплатени от години данъци:

"За физическите лица е добре, че продават тези имоти, защото те отдавна не са обитаеми. Що се отнася до Общината, ние сме доволни, защото на тези имоти данъците обикновено 10 години не са плащани. Сега, когато се стигне до такава сделка, за да се осъществи тя, е необходимо най-напред да се внесат задълженията. Така че по някакъв начин те ни помагат и единственото положително нещо е да си съберем данъците. Все пак не са много имотите - 10 - 15. Освен това, за да могат да изпълняват тази своя функция, за която се купуват, имотите се почистват, което не е малко. Имотите се почистват, растителността се изрязва и все пак донякъде ни помага да добият тези имоти някакъв нормален вид."

Нови работни места, от които малката община има най-голяма нужда, едва ли ще бъдат разкрити, прогнозира кметът:

"Опитът ми с този фотоволтаичен парк, който е на площ от 92 дка, близо до Бойница, както и в Раброво има по-малък, показва, че там има единствено охранители. Но самата фирма си е сключила договор с фирмата, която предлага тази услуга. Те идват, на 24 часа се сменят. Така че от населението на Раброво и Бойница почти няма ангажирани, ако изключим, че в някои случаи се наемат едно-две лица за косене, за поддържане. Но това е сезонно..."

Макар да не очакват ВЕИ централите да повлияят съществено на икономическата ситуация в общината, от местната администрация признават, че това е добра реклама за споменаваната иначе предимно в негативните класации Бойница.

Радио Видин