Свят

Революционно откритие в гробницата на Тутанкамон

  29.02.2020 12:20             
Революционно откритие в гробницата на Тутанкамон

Египетски археолози

направиха важно откритие в

гробницата

на египетския

фараон Тутанкамон

. Те намерили доказателство за хипотезата, според която тайната гробница на царица Нефертити вероятно се намира зад стената на гробницата, съобщава „Science Alert”.

Изследователите са направили оглед на гробницата на Тутанкамон с помощта на георадар и са открили зад северната ѝ стена неизвестно досега пространство с височина 2,1 метра и дължина 10 метра.

За първи път през 2015 г. е изказано предположение за наличието на тайни помещения в гробницата на фараона, но последвалите тригодишни проучвания не го потвърдили. Новото откритие, което археолозите определят като революционно, доказва хипотезата за евентуалната гробница на Нефертити.

Фараонът Тутанкамон е управлявал Древен Египет приблизително през 1332-1323 пр. н.е. Той се е възкачил на престола на 10-годишна възраст и е починал на 19 години.

Гробницата му е открита през 1922 г. В нея е намерен саркофаг с мумифицираното тяло на фараона, както и многобройни украшения. Дълго време се е смятало, че гробницата „носи проклятие”, тъй като пресата по онова време активно е разпространявала слухове, че изследователите, които са я открили, са загинали при загадъчни обстоятелства.

Царица Нефертити е била „главната жена” на Ехнатон – бащата на Тутанкамон. Причината за нейната смърт и мястото, където е била погребана, остават неизвестни и досега.

Източник: Дарикнюз