България

Гладни кълвачи нападат пчелините

  29.02.2020 08:40             
Гладни кълвачи нападат пчелините

Масово гладни кълвачи нападат пчелините в Кюстендилско, алармираха потърпевши пчелари.

Те казват, че липсата на храна за птиците станала все по-честа причина да намират кошерите си празни. „Тези птици пробиват кошерите и директно започват да ядат пчелите. Част от тях, които успеят да се измъкнат, остават навън и просто измръзват”, гневят се кюстендилци, които вече са вдигнали ръце от напастта на птиците.
Само преди няколко дни кълвачи оставиха без пчели три от кошерите на местен производител на мед. „Вече започнах да слагам на моя обект специални плашила, изработени от стари компактдискове. Сглобявам ги и ги завързвам в близост до кошерите. Така от вятъра те започват да шумят и да плашат нахалните кълвачи”, коментира 54-годишният Гроздан Илиев.
Борба
Сред технологиите, които ползват пчеларите, са и стари капачки от буркани, пробити и завързани на въже. Те също създават силен звук от вятъра и по този начин прогонват нашествениците. „Каквото и да си говорим, пчеларството ни е в криза. Къде заради вноса на чуждестранен мед, там и заради вредители. Счита се, че 10% смъртност през зимата е допустима, но този път тя ще е повече, къде заради изядени пчели, къде заради загинали по други причини. През миналата година имаше значителна смъртност. Една от възможните причини е, че имаше късно пило, което изсмуква жизнените сили и енергията на пчелите преди настъпването на зимата, а след това появяването на ранното пило, което действа в една посока с късното. Това нещо при късната пролет, заедно със заболяванията, допринасят за смъртността”, разказаха от сдружение „Пчела” в Кюстендил.
Добив
През изминалата година добивът на мед от кошер е бил около 20 кг, а голяма част от пчеларите са се отказали да го продават на търговците заради ниските изкупни цени. „През миналата година се внасяше пчелен мед от Китай и от Украйна. Това свали и без това ниските цени на едро. При цени на едро от 3 лева - 3,5 лева за килограм, търговците заместваха българския мед с евтиния китайски или украински, чиято цена бе в порядъка на евро, евро и половина. Дано и през тази година не се получи същата абсурдна ситуация”, коментираха още местни производители.

Бият тревога за масов мор

Популацията на земни пчели (Bombus pascuorum) в световен мащаб рязко намалява и това шокира учените, предаде БНР, позовавайки се на Ройтерс.
Земните пчели в Европа са намалели със 17 процента в два периода - от 1901 до 1974 г. и от 2000 г. до 2014 г. За същите периоди спадът в популацията в Северна Америка е още по-драстичен - 46 на сто.
„Не можехме да повярваме, че спадът е толкова жесток за такъв кратък период от време“, каза Питър Соройе, ръководител на изследването и докторант в университета на Отава. Той сравнил седем пъти данните за Северна Америка, за да е сигурен в точността им. Когато първоначално видял числата, заподозрял печатна грешка.
Намаляването на популацията на земните пчели се свързва с използването на пестициди и с намаляването на естествения им хабитат заради промяната в предназначението на земята.
Климатичните промени утежняват съдбата на земните пчели, каза Соройе. Те са по-големи от пчелите, не произвеждат мед, но са много важни за опрашването и размножаването на растенията. Пчелите играят ключова роля за производството на здрава реколта и семена за три четвърти от зърнените храни, с които се изхранват хората.

Източник: Монитор