Здраве

Рецепти с мед, които ще ни предпазят и излекуват от грип

  05.02.2020 11:47             
Рецепти с мед, които ще ни предпазят и излекуват от грип

Както всяка година, така и тази няма да се разминем без вече традиционния за този сезона грип. Ето защо ви предлагаме няколко бързи, прости и най-вече безвредни рецепти с мед, които не само ще ви помогнат да преборите болестите, но и са страхотно средство да се предпазите от тях. Освен всичко това повечето са вкусни и приятни за консумация и са подходящи за малчуганите.

Грип

* При грип, съпроводен с упорита кашлица, е полезна отвара от семена анасон с мед: 1 суп. л. стрити семена се заливат с 1/2 чаша вода, кипва се, вари се на слаб огън 1–2 минути, запарва се, като се завие 20 минути, прецежда се, прибавя се 1 ч. л. мед. Пие се по 4–6 суп. л. По няколко пъти на ден.

* Полезно е да се пие портокалов сок с мед при грип, съпроводен с висока температура, като прекрасно средство за утоляване на жаждата, засилващо имунитета на организма.

Хората, които са настинали или изпитват леко неразположение, като при това продължават да се занимават с всекидневните си задължения или ходят на работа, ще направят за себе си неочаквано и приятно откритие: оказва се, че портокаловият сок с мед е най-доброто средство след ставане от леглото.

Напълнете около половин чаша с гореща лимонада, долейте догоре портокалов сок, прибавете 1 с. л. светъл мед. Разбъркайте го добре и го консумирайте във вечерните часове на малки глътки.

В сезон на студено и влажно време тази напитка е по-лезно да се употребява редовно по 1–2 чаши ежедневно, за да се предпазим от грип.

Портокаловият сок е противопоказан в период на изострена язва на стомаха и дванайсетопръстника, хроничен ентероколит и панкреатит, гастрит с повишена киселинност на жлъчния сок.

* Уникална по лечебно въздействие на организма при лечението на грипа е рецепта, съставена от равни количества цвят от черен бъз, невен, липа, лайка, мащерка и плодове шипка.

Това е най-прекрасно лекарствено средство, което повишава съпротивителните сили на организма и стимулира потоотделянето. Лечението на грипа с тази смес е десетки пъти по-ефикасно от лечението с антибиотици и сулфонамиди.

Отвара. 1 суп. л. смес се залива с 1 чаша вода, вари се 3–5 минути, оставя се завита 30–40 минути, прецежда се, прибавя се мед на вкус. Полезно е да се пие, колкото се може по-гореща, бавно, на малки глътки по 2–3 чаши на ден. Приятна на вкус, леко подкиселена с лимонов сок, сладка от добавения мед, тя действа особено благотворно при деца и пеленачета.

* Кафе от дъбови жълъди е полезно да се пие при грип, съпроводен с висока температура, при „разкършеност” на тялото при настинка, силно изтощение на организма от инфекциозни заболявания на дихателните органи.

* Настойка, отвара от риган се пие при лечение от грип, съпроводен от кашлица с обилно отделяне на храчки, астма, като успокоително средство при нервна възбуда и безсъние, лошо настроение и дори при нарушаване на психиката.

Запарка. 10 г наситнена суровина се залива с чаша кипяща вода, оставя се да изстине, прецежда се, прибавя се мед на вкус. Пие се по 1/2 чаша 2 пъти на ден топла, 15 минути преди хранене.

Отвара. 10–15 г наситнена суровина се залива с 300 мл вода, вари се до 1/3 от обема, прецежда се, прибавя се мед на вкус. Пие се в течение на деня. Чай от риган. Прясна или сушена билка се запарва и се пие с мед на вкус вместо чай във всякакви количества.

* Настойката от жълт кантарион е много полезна при лечението и профилактиката на грипа.

Мила.бг