Спорт

Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти: Ботев стига до пето място в "Б" група, начело с Людмил Горанов - ІІІ част

  22.05.2019 11:39             
Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти: Ботев стига до пето място в \

Тази рубрика, която излиза вече повече от година на страниците на "Конкурент", трябваше да започне по друг начин. Тя беше вдъхновена от човек, който не желае да се споменава името му, но е част от "Зелената гвардия" - така наричат всеки играч на Ботев /Враца/ с над 150 мача в елита. Бил е част от славния тим от 80-те години на митналия век. Материалите трябваше да са продължение на Библията на футбола във Враца, написана от най-великия треньор на вскички времена Илиян Панев. Истината е, че очерците за отделните играчи и треньори на Ботев изпревариха с около година същинската му част, но понякога животът не може да бъде поставян в тесни граници и дефиниции.

"Вина" за това има и управителят на "Конкурент нюз" Димитър Николов, който вдъхнови излизането на поредицата "Усмивки от старите ФУТБОЛНИ ленти" - текстове, които вече сте чели.

 Рубрика на Георги Александров


Сезонът 1999-2000 г. е по-успешен за Ботев от предходния, защото врачани завършват на пето място. Начело на състава е привлечен бившият вратар Людмил Горанов-Годзилата, за когото престоят в града под Околчица не е авантюра, а свързан с много работа. Когато преди края на първенството опитният наставник си тръгна, го направи, защото усети, че някой от колегите му „мъти водата“. Горанов обаче си тръгна с гордо вдигната глава и без да се оплаче, запази по мъжки горчилката у себе си, без да я развява пред медиите.

На старта отборът му загуби в Кремиковци с 1:2 /гол на Пархоменко/, а после драматично падна с 3:4 в Плевен от Спартак /Босилков, Ил.Вълчев, Поповски/.

Петър Пенев бе автор на гола срещу Светкавица. Попадението пада в последната 90-та мин. за радост на 1 500 зрители по трибуните. Следва домакинско 4:2 над Видима-Раковски от Севлиево, дошло след два гола на Александър Валентинов, Румен Босилков и Петър Пенев, а по-малкият от братята Пархоменко - Дмитрий си вкарва и автогол.

В Казанлък срещу местния Берое 2001 Румен Босилков дарява победата на гостите със златен гол за минималната победа. Пак той е замесен в домакинското 2:1 над Марица /Пловдив/ с попадение от дузпа, а освен него за врачани се разписва и Александър Валентинов.

Следва тежко гостуване в София и поражение от 0:4 от Септември. Настроението се връща по трибуните на стадион "Христо Ботев" след двата гола на Валентинов срещу Металург /Радомир/ в 9-ия кръг. Гостуването на стадион "Ивайло" във Велико Търново е едно от най-драматичните. Валентинов открива резултата, но домакините обръщат нещата до 2:1 с попаденията на Генов и Игнатов. Петър Пенев изравнява 4 минути преди края, но Игнатов пробива зелената отбрана малко преди края за 3:2. После идва ред на 3:1 срещу русенския Дунав /Вълчев, Йочев и Валентинов/, както и на злощастното 1:2 срещу Искър с гол в края на мача /Валентинов/.

Разградският Антибиотик, предшественикът на днешният Лудогорец, вдига белия байряк след 2:1 във Враца след попаденията на Вълчев и Валентинов. После е отнесен и Черно море с 3:1, като във варненската врата се разписват Пенев, Валентинов и Симеонов. При гостуването в Пловдив на Локомотив врачани вкарват 3 гола, но крайният резултат е 2:2, след като автогол си бележи Игор Харковченко, а два пъти мрежата на "смърфовете" опъва Валентинов.

Пролетта започва с щастливо 1:0 във Видин, след като Барбулов опъва с автогол мрежата на обединения тим на Бдин-Кремиковци за минималния успех на врачани. Радостта не трае дълго - 1:3 на стадион "Христо Ботев" от плевенския Спартак и минимална загуба с 0:1 в Търговище. Рециталът на Светлин Симеонов-Пинчера от 18 март 2000 г. срещу Хасково стига за класическото 3:0, като нападателят се разписва в 18, 43 и 75 минути от дузпа за кеф на около 1 000 зрители по трибуните. Късен гол на Генади Симеонов гарантира 1:1 в Севлиево, а после идва ред на казанлъшкото Берое, което е разбито с 3:0 - герой е Симеонов с 2 гола, Николай Боянов допълва класиката в мача. При гостуването на Марица Ботев вкарва два пъти, но губи с 2:3. После идва ред на гросмайсторското 3:3 срещу Септември, който до 12-та мин. губи с 3 гола, дело на Валентинов-2 и Илия Вълчев. Столичани обаче стигат до точката след малко очакван обрат. Следват загуба с 1:2 в Радомир /Пенев/ и минимално 1:0 над Етър /Боби Георгиев/.

В Русе обаче Дунав вкарва три безответни гола в мрежата на врачани, които успяват да излъжат пазарджишкия хибрид Хебър-Искър с 2:1, като Андреев и Пенев обръщат резултата от 0:1 до 2:1 само за 3 минути.

Гостуването в Разград завършва зле - 0:3, а във Варна - пак загуба с 0:1. За финал - Ботев отнася с 3:1 Локомотив /Пловдив/ след голове на Сименов, Валентинов и Пенев.

Ботев завършва пети в крайното класиране с 45 точки и голова разлика 48:48 след 14 победи, 3 равенства и 13 загуби.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ