Събития

Министърът на културата Боил Банов откри юбилейно издание на театрален фестивал във Враца СНИМКИ

  16.05.2019 18:42             
Министърът на културата Боил Банов откри юбилейно издание на театрален фестивал във Враца СНИМКИ

Министърът на културата Боил Банов откри юбилейното 30-о издание на Национален фестивал на малките театрални форми /НФМТФ / Враца 2019 и 9-ия Международен фестивал на NETA/ New European theatre action/. Той заяви, че това е най-качественият фестивал в цялата страна и пожела на добър час на актьорите.

Заместник-кметът Петя Долапчиева връчи поздравителен адрес от името на кмета Калин Каменов, на  директора на Драматично-куклен театър във Враца – Анастас Попдимитров. „Огромна чест е че, в навечерието на Ботеви дни, градът ни се превръща  в столица на театралното изкуство. Днес Враца става културен център, обединяваш хиляди артисти от страната и чужбина. Поздравявам участниците и им желая здраве, вдъхновение и много успехи. Вярвам, че всеки от творческите колективи ще плени публиката!“, се казва в поздравителния адрес на кмета Калин Каменов.

На официалното откриване присъстваха и заместник-кметът Мария Попова, народен представител,общественици, актьори, културни дейци и граждани.

В юбилейната програма, на двата театрални фестивала, които ще продължат до 22 май, са включени общо 17 български и чуждестранни спектакъла. На три сцени във Враца любителите на театралното изкуство ще се насладят на постановки от България, Румъния, Грузия, Словения, Хърватия и Македония.

Завесата на най-стария театрален фестивал в България беше вдигната с постановката „Тобелия“  на танцовия театър от Любляна и драматизацията по повест на Ф.М. Достоевски – „Красавицата и княза“, дело на домакините от ДКТ - Враца.