Здраве

Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем киви всеки ден

  05.02.2019 15:14             
Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем киви всеки ден

Въпреки че плодът Киви е добре познат в нашето общество, той все пак не е много популярен. Най-често хората предпочитат ябълки, портокали и банани, а този ярко зелен плод, покрит с груба кожа, рядко се избира. Това е жалко, защото той е истински склад за полезни вещества.

Съставът на кивито, калории, енергийна стойност

Средното тегло на кивито е 100 гр. По-голямата част от плода е вода - 84%. Съдържа и протеини (около 1%), мазнини (по-малко от 1%), въглехидрати (около 10%). Тези плодове са с ниско съдържание на мазнини. Енергийната стойност на едно средно голямо киви - 48 kcal. Кивито е добър източник на диетични фибри. В допълнение, то съдържа никотинова киселина и различни захари.

Кивито е богато на витамини, а именно: С, А, В1, В2, РР, В6, В12, Е, К1 (филокхинон), D и бета каротин. Този плод съдържа много фибри, калий, калций, магнезий, пектин, фосфор, манган, желязо, цинк, антиоксиданти и аминокиселини, плодови киселини, растителен протеин актинидин, флавоноиди, органични киселини. Кивито съдържа ензима актидин, който разлага мазнините. Той допринася за разграждането на мазнините, нормализирането на съсирването на кръвта, има положителен ефект върху храносмилателния тракт. В кивито има много антиоксиданти, и особено в кожата му. Така че можете да ядете кивито с кората, но внимателно отлепете космите му.

Кивито е в състояние да премахне излишната сол от тялото, което е полезно за любителите на солта. Средно големи две кивита осигуряват 1/4 от нуждите на нашето тяло за фолиева киселина. Пиридоксинът при плодовете е по-малък - 4% от дневните нужди. Този витамин е необходим за бременни жени, кърмещи, както и за деца и възрастни хора.

Кивито трябва да се консумира и от диабетици, тъй като има нисък гликемичен индекс и в същото време е вкусен продукт. Плодовете съдържат естествена захар, но в оптимално количество, което не нарушава въглехидратните метаболитни процеси и дори носи определени ползи за диабетиците.zdrave.to