Днес отбелязваме Въведение Богородично - Деня на християнското семейство, Вълча Богородица.
На фона на шумните празници и комерсиалните кампании, 21 ноември остава необичайно тих. И това е неговата сила. Празникът е насочен навътре – към дома, близостта, вярата, предаването на смисъл от поколение на поколение. Не е ден за фанфари. А за вечеря със семейството, една запалена свещ и разговор без телефон в ръка.
За този голям и смислен празник са известни няколко обичая и поверия, които може да ви е любопитно да прочетете:
Препоръчва се вярващите да се изповядат предния ден.
Според християнските традиции на този ден е хубаво цялото семейство да отиде заедно на църква, да запали свещ и да се помоли за здраве, щастие и мир.
Обичаят наподобява този на Бъдни вечер, когато масата не се вдига, а остава цяла нощ. Според поверието Богородица влиза да хапне от трапезата и да благослови дома и семейството.
В този ден се приготвят много лакомства за децата. Може семейството заедно да приготви питката за вечеря или пък домашен сладкиш. Най-прекрасният начин да се почете празникът е, семейството да прекара време заедно и да се забавлява.
Някои народни поверия гласят, че на този празник можем да гадаем какво ще е времето през следващата година. Говори се, че ако времето е топло и слънчево, то зимата ще е тежка и люта, а пък лятото – сухо. Ако пък вали дъжд или прехвърча сняг, зимата ще е много снежна, лятото не толкова сухо и ще има богата реколта.
Въведение Богородично

Когато Мария навършила 3 години, родителите й тържествено я въвели в Йерусалимския храм и я посветили на Бога. И така изпълнили обещание, което дали преди зачеването й. Тя била оставена на първото стъпало пред храма - за почуда на всички неподдържана от никого се изкачила сама по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Там първосвещеникът Захария я посрещнал и я въвел в Светая Святих. Когато достигнала определената възраст, в която девойките излизат от храма, за да се омъжат, тя била предадена на Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.
Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 г. Вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото - в себе си и в света.
Традициите казват още, че след църква, семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка между всички.
В България с решение на Светия Синод от 1929 г. този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите. В основата на празника стои идеята, че домът е място за възпитание и предаване на семейни ценности и вяра от поколение на поколение.
Традиции и обичаи

Семействата се събират за обща вечеря, където се насърчава разговор и споделяне.
Без екрани - за да се засили близостта, се препоръчва да се избягва използването на телефони и други електронни устройства по време на празника. Понякога се пали свещ, като символ на топлината и светлината в семейството.
Как да отбележим празника в наши дни?
Много семейства избират да вечерят заедно. Други посещават църква. Трети запазват обичая, но го пречупват през своето ежедневие – просто оставят децата да спят при баба и дядо, изключват телевизора и говорят. Истински.
Няма правилен начин. Важното е да има присъствие – не просто физическо, а осъзнато. Да си там, където си нужен. Да бъдеш с онези, които си избрал – не по задължение, а по любов.
Свещта – символ, който има място и днес
Още от древността свещта е символ на чистота, светлина и посвещение. В християнската традиция се запалва в храм, в дома, при молитва, при важни преходи. Тя не просто осветява. Тя напомня, че вътре в нас също гори нещо, което трябва да пазим.
На този ден, една ароматна свещ не е просто декорация. Тя е жест – тиха благодарност за това, че сме заедно. Че имаме дом. Че имаме на кого да кажем „лека нощ“.
Трапезата

Денят на християнското семейство е в дните на Коледните пости и ястията трябва да са предимно постни, като са разрешени рибата, миди и морски дарове, охлюви и други черупчести. Задължително се приготвя постна питка, тиквеник и постни сарми.
Любопитен факт е, че на този ден било абсолютно забранено да се шият и плетат (разбирайте към нашето съвремие – купуват) мъжки дрехи. Вярвало се, че това ще доведе до болести и нещастие за цялото семейство.
В днешния забързан свят все по-малко време ни остава за истинско готвене у дома и семейни вечери. Денят на християнското семейство е прекрасен повод да се завърнем към позабравените традиции на нашите деди. Дори и да не приготвите сами храната си, а я поръчате по телефона или интернет, тя ще е в пъти по-вкусна, ако я споделите с любимите си хора.
И ако решите да спазите традицията, ще ви помогнем с нашите изпробвани рецепти от „тефтерчето на баба“:
1. Содена питка с газирана вода
Необходими продукти: 500-550 г брашно, 300-350 мл газирана вода, 5 с.л. олио, 3 с.л. лимонов сок, 1 и 1/2 ч.л. сол, 2 ч.л. захар,1 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Пресява се 3 пъти 500 г брашно (4 ч.ч. от 200 мл) и солта. Прави се кладенче в средата, в което се поставя захарта. В чаша се разтваря содата в лимоновия сок. Шупналата смес се изсипва в кладенчето. Постепенно се прибавя 300 мл леко затоплена газирана вода. Замесва се тесто. Ако е необходимо се прибавя още от газираната вода. Поставя се върху леко набрашнен плот. Омесва гладко и меко тесто и се оформя на топка. Поставя се в намаслена или покрита с хартия за печене тава с диаметър 20 см. Разстила се равномерно и се намазва с олио (зехтин). Пече се в предварително загрята фурна, на 170-180 градуса С. Изпечената питка, гореща, отново се намазва с мазнина. Покрива се с кърпа и се оставя.
2. Ябълков сладкиш с орехи
Необходими продукти: 5-6 ябълки, 1 ч.ч. захар, 1 ч.л. канела, 3 яйца, 1 ч.ч. нарязани орехи, 2 ч.ч. брашно, 1 бакпулвер, пудра захар, 1/3 ч.ч. олио
Начин на приготвяне: Разбиват се яйцата със захарта, прибавя се на тънка струйка олиото, а след това брашното, пресято с бакпулвера. Към полученото тесто се добавят обелените и настъргани ябълки, канелата, ореховите ядки и се обърква добре. Сместа се изсипва в намаслена тавичка. Пече се в умерено загрята фурна до готовност. Готовият сладкиш се поръсва с пудра захар.
Задължително е на масата да има нещо, приготвено с орехи. Дали сладкиш или коприва с орехи, изборът е Ваш.
СИТ





