Свят

Южнокорейски съд гледа дело на деца срещу правителството, свързано с климатичните изменения

  25.04.2024 09:20             
Южнокорейски съд гледа дело на деца срещу правителството, свързано с климатичните изменения

В една от най-висшите съдебни инстанции в Южна Корея вчера започна съдебно заседание по дело, заведено срещу правителството от около 20 млади климатични активисти, предаде Ройтерс.

Активистите твърдят, че властите са се провалили в борбата с климатичните изменения.

Според жалбоподателите заседанието в Конституционния съд е първото дело в Азия, свързано с климата. Четири жалби са подадени от името на деца и бебета.

Процесът в Южна Корея стартира броени седмици след като Европейският съд за правата на човека отсъди, че швейцарското правителство е нарушило правата на гражданите си, като не е направило достатъчно за борбата срещу климатичните промени. Подобни дела има понастоящем и в Австралия, Бразилия и Перу.

„Настоящите климатични планове на Южна Корея не са достатъчни за запазване на увеличаването на температурите в рамките на 1,5 градуса по Целзий, като така нарушават поетите от страната задължения да защитава основните човешки права“, се казва в изявление на жалбоподателите.

Изгарянето на изкопаеми горива и отделянето на въглерод са свързани с повишаването на температурата, а южнокорейската икономика разчита силно на подобни горива за растежа си. Страната се стреми да постигне въглеродна неутралност до 2050 г.

Адвокатите на правителството заявиха пред съда, че властите полагат всички възможни усилия, за да намалят въглеродните емисии и да не нарушават основните права на гражданите. Според тях правителството не дискриминира младите и ще са възможни промени в ежегодните цели за намаляване на въглеродните емисии.

Според някои активисти правителствената реакция е незадоволителна.

Миналата година Южна Корея преразгледа своите цели за 2030 г. за намаляване на емисиите на парникови газове в индустриалния сектор, но запази националната си цел за намаляване на емисиите с 40% спрямо нивата за 2018 г., като нарече това разумна корекция.



Най-малко единадесет души бяха убити при обстрел по бежански лагери в ДР Конго
30-годишен е в болница, халосали го с метална тръба
Поздрав от кмета на община Мездра по случай Великденските празници и Деня на град Мездра - 6 май (Гергьовден)
Леко почерпен шофьор остана без книжка
Пиян остави семейство без дом, подпалил къщата им с цигара
Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани, посещаващи Грузия, да избягват големи събирания и демонстрации