Свят

Вашингтон иска да види "реален напредък", преди да възобнови финансирането на Агенцията на ООН за палестинските бежанци

  24.04.2024 10:40             
Вашингтон иска да види \

САЩ искат да "видят реален напредък" в рамките на Агенцията на ООН за палестинските бежанци, преди да започнат отново да я финансират, заяви говорител на Белия дом, цитиран от Франс прес.

"Що се отнася до нашето финансиране на Агенцията на ООН за палестинските бежанци, то все още е спряно, така че ще трябва да видим реален напредък, преди това да се промени", заяви Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност. Той направи това изявление ден след публикуването на доклад от експерти, упълномощени от ООН, в който се заключава, че агенцията не спазва "неутралитет" в ивицата Газа, но също така, че Израел не е предоставил "доказателства" за предполагаемите връзки на някои членове с терористични организации.

"Приветстваме резултатите от този доклад и твърдо подкрепяме неговите препоръки", заяви говорителят, като посочи, че правителството на САЩ също има правни ограничения в тази област. Приетият през март бюджетен закон спира за една година цялото финансиране на агенцията от страна на Вашингтон.

След публикуването на доклада, Норвегия призова международните донори да възобновят плащанията към Агенцията на ООН за палестинските бежанци, отбелязва Ройтерс.

САЩ, както и много други държави, решиха да спрат помощта си за агенцията на ООН, след като Израел обвини 12 нейни служители в участие в смъртоносната атака на "Хамас" на 7 октомври, припомня АФП. Много донори обаче възобновиха финансирането, включително Канада, Швеция, Япония, ЕС и Франция. Агенцията е "незаменима и необходима" за палестинците, подчерта вчера независимата експертна група, председателствана от бившата френска външна министърка Катрин Колона.



С много настроение и трепетно очакване на Великден, децата на Мизия боядисаха заедно яйца и озариха площад „Свобода“
"Хамас" обяви, че праща делегация за преговори в Кайро утре; директорът на ЦРУ вече е там
В котленското село Нейково ще бъде отбелязана 148-годишнината от Априлското въстание
Програма на събора в село Дреновец 5-6 май
ГЕРБ-СДС със залог за 3 депутатски места от Враца в следващия парламент. Ще работят за 7 и 8 блок на АЕЦ
Москва е готова да обсъди "сериозни" предложения за мир в Украйна, заяви руското външно министерство