България

В котленското село Нейково ще бъде отбелязана 148-годишнината от Априлското въстание

  04.05.2024 12:20             
В котленското село Нейково ще бъде отбелязана 148-годишнината от Априлското въстание

В котленското село Нейково на 4 май ще бъде отбелязана 148-годишнината от Априлското въстание, съобщиха организаторите от Община Котел, кметство с. Нейково, фондация „Стоил войвода“, гр. Сливен и Народно читалище "Изгрев–1928“.

Програмата ще започне в 19 часа с поднасяне на цветя и отдаване на почит пред паметника на хайдутина Дели Ради. Ще продължи с литературно-музикална програма и заря в памет на загиналите за свободна и независима България.

Село Нейково е първото село във Втори революционен окръг – Сливенски, където влиза четата на Стоил войвода и обявява свободата. Стоил войвода е определен за помощник, апостол на Иларион Драгостинов и войвода на чета в Сливенски революционен окръг. След избухването на въстанието, дружината му води тежки сражения с турските потери, тръгнали по следите им след падналия сняг. На 10 май четата води бой при котленското село Нейково, където Стоил Войвода е ранен. На 13 май 1876 година в местност при село Бинкос е заловен от потеря. Заради дръзкия му отказ да върви вързан, е обезглавен.

Целта ни е да възпитаваме у подрастващите дух на патриотизъм, любов към родината и признателност към загиналите за свободата ни, заяви пред БТА Христо Колев, кмет на Нейково и председател на Фондация "Стоил войвода".



Инициативата „Спортувай активно“ събира на едно място десетки състезатели от Враца
Гръмотевични бури в Хюстън взеха жертви, има опасност от торнадо
Колко излиза един абитуриентски бал в Северозапада?
Ето какво време ни очаква днес
ЕК проверява дали Фейсбук и Инстаграм манипулират децата
Покана от Община Мизия по случай 24 май