Избори Събития

НАПЛИВ Вижте най-добрите места за живеене в Северозапада /според адресните им регистрации/

  24.10.2023 07:00             
НАПЛИВ Вижте най-добрите места за живеене в Северозапада /според адресните им регистрации/

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков извади на показ една нова тенденция при предстоящото гласуване на местните избори - чрез новорегистрани жители в определени населени места да се манипулира и/или контролира вота на хората на 29 октомври. На сайта на МРРБ е публикуван дълъг списък с направените нови регистрации от началото на годината до април, за да може да се спази срока за уседналост. Властта разпореди проверки по места, след като Врачанско и Монтанско бяха посочени като типични практики в новата схема.

"Конкурент" опита да обобщи стотиците нови регистрации в населените места в Северозапада, които са публикувани в списъка. Имайте предвид, че по-долу ще намерите само примерите над 20 души на един и същи адрес. Най-често новите регистрации са за 7-9 души, за да "не бият на очи".

Какво показва проверката в сайта на МРРБ?

31 човека са регистрирани като живущи на ул. „Георги Димитров №73 във видинското село Ружинци.

Това обаче не е нищо в сравнение с областния център Видин - в крайдунавския град и общината населението се е увеличило с над 2 000 души през последните месеци. Простата сметка показва, че 4-ма от новоизбраните съветници в следващия местен парламент ще бъдат избрани с помощта на "новите" жители на Видин.

Не липсват парадокси и във Врачанско:

https://www.konkurent.bg/news/16977744263319/edno-na-4-sela-vav-vrachansko-s-izborni-turisti-

20 души живеят на ул. „Акация“№107 в Бяла Слатина, а по 21 са новите жители на ул. „Латинка“ №1 и №15 в града;

30 са жителите на ул. „Петко Славейков“ №13 А в белослатинското село Попица.

Във Враца има доста интересни цифри: 27 са регистрирани на ул. „Авлига“ №1; 20 са новодомците на ул. „Роза“ №2; 16 на ул. „Спортна“ №9.

В общината не липсва интерес към нови адресни регистрации: в село Веслец 41 души живеят извън регулация, т.е. край селото, но имат право на глас; 16 на ул. „Георги Димитров“ №30 в Нефела; На 22 различни адреса в Чирен са регистрирани общо 140 нови жители; в Лиляче също има огромен интерес, като регистрациите на разхвърляне на около 20 адреса, а новите жители са над 300.

В община Криводол се набива на очи регистрацията на 26 души на ул. „Витоша“ №12 и 22-ма на ул. „23 септември“ №12 в с. Главаци.

В мизийското село Липница изведнъж са се струпали 20 души на ул. „Георги Димитров“ №46.

22-ма са под един покрив на ул. „Пирин“ №2 в Роман.

30 нови жители има в къща на ул. „Тодор Бушев“ №17 в Хайредин

В Берковския квартал „Раковица“ е добро място за живеене, щом по един и същ покрив на ул. „Крайречна“ №17 има нови 19 жители. На същата улица от нова година до април са се заселили общо 76 нови жители. Подобен е случаят с ул. „Свобода“ №29, където има 20 новодомци, а на същата улица в ромския квартал са новозаписани 212 нови гласоподаватели!

В града под Ком обаче си имат рекордьори – те са 61 новодомци на ул. „Стефан Стамболов“ №32!

В бойчиновското село Владимирово има 32-ма под един и същи покрив на ул. „Владимир Пенчев“ №154.

По 25-има са новите жители на два различни адреса на вършечката улица „Пета“, като новодомците на тази улица са общо 209!

В Лом на ул. „Петрохан“ №48 са се настанили 26 гласоподаватели, а на цялата улица новодомците са общо 175!

На монтанската улица „Арда“ също има над 150 нови жители, като на №2 са 29. Голям интерес от нови гласоподаватели има и към ул. „Огоста“, на която са регистрирани над 100 души – най-много на адрес под №34 – 23-има.

Всеки сам може да направи справка и да се убеди, че става дума за нещо нередно. Дано и властта си свърши работата, защото в Георги Дамяново питат дали ако кандидат за кмет на община е регистриран на адрес, на който има фургон, той ще остане в кампанията и не е ли редно да бъде анулирано правото му да се състезава с останалите?