Събития

МЗ трябва да обезпечи лечебните заведения с медикаменти за лечение на Ковид-19

  12.11.2020 14:31             
МЗ трябва да обезпечи лечебните заведения с медикаменти за лечение на Ковид-19

Медикаментите за лечение на тежко болни от коронавирус във Враца и региона не достигат, това стана ясно след въпрос на народния представител Красимир Богданов към здравния министър проф. Костадин Ангелов. Депутатът от групата на „Обединени патриоти“ поставя парещи въпроси, сързани с мерките на министерството на здравеопазването за обезпечаване на лечебните заведения, установи проверка на „Конкурент“ в деловодството на парламента.

„Тревожна е ситуацията с липсващите лекарства в аптечната мрежа и недостатъчните места за настаняване в  специализираните белодробни болници и диспансери и ковид отделенията. Наред с това, сериозно притеснение буди недостигът на някои медикаменти за лечение на постъпващи в тежко състояние пациенти, най-вече „Ремдесивир“, пита Богданов.  

„Следя с тревога усложняващата се ситуация и увеличаващия се брой на заразени с Ковид-19. Заедно с това, към мен се обръщат много хора, които търсят информация и съдействие. Опитах се по собствен път да достигна до информация за процедурата за снабдяване на лечебните заведения с ремдесивир.  Оказа се, че подаваните заявки от болниците или не са обезпечавани в пълен обем, или нужните количества не се изпращат навреме. За пример мога да дам с „СБАЛПФЗ-ВРАЦА” ЕООД  гр. Враца, където при заявка за 30 флакона ремдесивир, са предоставени 7, при това със седмица закъснение“, допълва врачанският депутат.

В пленарната зала на парламента, министър Ангелов отговори на този и други подобни въпроси, като поясни, че МЗ има одобрен механизъм за предоставяне на медикаменти, а в момента са закупени или заявени допълнителни количества, с които министерството ще гарантира обезпечаването на лечебните заведения.