Здраве

Има лек за шиповете

  12.08.2019 10:43             
Има лек за шиповете

Появят ли се, шиповете ни правят живота черен - притискат нервите, създават болка и неудобство, и често няма отърване от тях. Как да смекчим страданията си, обяснява ендокринологът д-р Пламен Попиванов, който е специалист по остеопороза.

Нагряване с мокса намалява болката

„Когато се появи шип, той пробива меките тъкани и за да заздравее мястото трябва да му се даде покой. Вариант за обезболяване на травмирания участък е да се направи инжекция в близост до шипа, която облекчава състоянието около 20 дни, или известно време да се пият обезболяващи“, обяснява д-р Попиванов. Специалистите, към които може да се обърне страдащ от подобен проблем са: травматолог, ортопед, ревматолог и по изключение невролог. „Част от хората имат висок праг на търпимост на болка, но други изживяват същата болка в пъти по-силно. Затова един от методите за справяне с шиповете е като се модулира прага на хроничната болка и човек започва да не я усеща така дразнещо, дори тя може да изчезне“, обяснява д-р Попиванов. Такъв метод е иглотерапията. Друг „спасителен пояс“ е нагряването на специални биологично активни точки по тялото с билкови пури мокса.

Минералните бани облекчават страданията

Друг метод за увеличаване прага на търпимост на болка е психотерапията. Истината е, че хроничният стрес сваля прага на болката и затова много хора не издържат и на най-малки неприятни усещания по тялото си. На хроничните мъки помагат още масажи, физиотерапия, лечебна физкултура, хипноза. Лекарствата, които увеличават прага на поносимата болка са антидепресанти, антиепилептични средства. А, за преодоляване болката от разкъсванията на тъканите помагат противовъзпалителните лекарства. Колкото и да е странно, понякога вълшебен се оказва плацебо ефектът или вярата в лекаря, в използвания метод или в лечебното заведение. При други случаи - хомеопатията или операция на шипа с иглотерапия или хипноза, които за жалост не се правят у нас. Едно от най-предпочитаните спасения е лечението с минерални бани във Велинград, село Баня или Сапарева баня. За укротяването на шиповете помага още дълбоката рентгенова терапия, която се прави в ИСУЛ или плуването. Ако случаят е много тежък може да се направи операция за изрязване на шипа.

При шип на крака – ортопедични стелки

При болезнен шип на ходилото е най-добре кракът да е в покой в удобна поза, за да зараснат разкъсаните меки тъкани. А при излизане навън, да се ползват противошокови подметки за обувките или ортопедични стелки, които намаляват страданието при стъпване. При шип в коляното не бива да се носи тежко, да се тича и мястото да се товари. При шип на гърба е важно матракът да е ортопедичен и да подкрепи гръбнака при лягане. Обикновено шиповете се появяват след 50- годишна възраст, когато спада нивото на половите хормони и започва изтъркването на ставите. Може да се развият и по-рано, когато ръцете или краката са криви или човек е претърпял травма, ставата се е изкривила и се е получило триене.

-----

При изостряне болката от движението на шипа, осигурете покой на травмираното място.