Здраве

Вижте защо е опасно да си миете зъбите след хранене

  01.04.2019 15:48             
Вижте защо е опасно да си миете зъбите след хранене

Необходимо е да си миете зъбите правилно и редовно - никой не спори с това твърдение. Споровете възникват по въпроса кога е необходимо да ги почистите. Смята се, че зъбите трябва да се мият веднага след хранене - това ще ви отърве от останалите хранителни частици, ще освежи дъха ви и ще предотврати развитието на кариес.

Като цяло логиката е вярна, но се оказва, че този навикът не е много добър, защото носи на зъби повече вреда, отколкото полза. Много експерти разкриха защо това е така.

Учените от Американската академия по обща стоматология стигнаха до неочаквано заключение - зъбите не трябва да се мият в следващите 10-20 минути след хранене, защото това носи значителна вреда.

Говрад Хамбъл, президент на Академията, отбеляза, че този навик дава на киселината, която се намира в повечето храни, да проникне в емайла. Четката леко уврежда повърхността на емайла и всъщност „избутва” киселината вътре в зъба. Това увеличава риска от разрушаване на дентина поради вредното въздействие на киселината. В същото време проблемът може да остане напълно невидим.

Според експерти, зъбите особено се повреждат, ако се почистват веднага след яденето на такива храни като ябълки, портокали или различни газирани напитки. Те значително увеличават чувствителността на зъбния емайл, а триенето с твърди четки може да доведе до сериозни увреждания, макар и не веднага забележими. Редовното миене на зъбите веднага след хранене може да унищожи емайла, така че експертите съветват да направите това или преди хранене, или да изчакате поне половин час след като сте яли нещо, докато киселинният баланс в устната кухина се нормализира.

Подобен проблем може да преследва тези, които заменят четката за зъби с дъвка. Дъвченето също „избутва” киселината в зъбния емайл, а в някои случаи може да го направи по-ефективно от четката. Така че дъвката също си заслужава да се отложи, особено след като самата тя все още е източник на проблеми. 

Експертите съветват да не се въздържате да си миете зъбите след хранене, дори ако наистина искате да освежите дъха си. По-добре е да използвате специални освежаващи течности, или просто да изплакнете устата си с вода.

Препоръчително е да си миете зъбите сутрин, веднага след събуждане, а вечер - точно преди лягане. Правилната грижа за устната кухина напълно елиминира неприятния дъх, така че след хранене няма да е необходимо да почиствате зъбите си./zdrave.to