ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Враца

  29.05.2018 15:04             
ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Враца

ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Враца е училище, което се стреми да създаде общност, в основите на която да бъдат общоприети ценности от родители, ученици и педагогически екип.

 През новата учебна 2018/2019г. предстоят много промени в тази насока. С бъдещите I и V клас ще започне напълно нов подход на преподаване, в който ще се постави ученикът в центъра на своето учене. Основен приоритет е изграждането на  отговорни и самостоятелни личности, които да се развиват устойчиво. Това би могло да се случи, когато на учениците се предостави достъп до възможности, чрез който да станат основни участници в промяната, която всички търсим. Първите стъпки вече са направени, след като училището е един от основателите на регионален междуучилищен обмен, в който се развиват уменията за успешния човек в XXI век „СЪбитието“. Този формат е подкрепен от 9 различни училища от Северозападна България, РУО- Враца и Община Козлодуй.

Училището вече втора година успешно си партнира с Програма „Заедно в час „ споделяйки общи принципи и ценности за успеха на всяко дете: рефлексии за напредъка, срещи за споделяне на визии, образователни конференции и други форуми. Работещите млади учители  по програмата „ Заедно в час „ са носители на вдъхновение, креативност и мотивация на нашите ученици.

Училището е част от мрежата на общностни училища в България, прилагащи философията и ценностите на проекта на Национална мрежа за децата  и Академия НИКЕ „ Училището като център на общността „. Мисията, която училището си поставя е да се развива като общност и превръщането му в място, създаващо, поддържащо и свързващо общността от ученици, учители,  родители и други участници в обществения живот. Целта е децата да постигат най-добри резултати, да се чувстват значими, да имат изградено доверие, споделени ценности и развита емоционална интелигентност.