Събития

Днес се навършват 124 години от туризма във Враца

  18.06.2024 16:00             
Днес се навършват 124 години от туризма във Враца

На 18 юни 1900 година новосформираното туристическо дружество “Веслец” организира първата екскурзия до пещерата “Леденицата”. Така тя се открива като туристически обект за първите си посетители – врачанските туристи.
Не са много туристическите забележителности, за които се помни точната "рождена дата", като пещерата Леденика. И още през 1902 година врачанските туристи записват с гордост в излетния дневник посещението на първите 47 гости в пещерата. Благодарение на тях тя се превръща в “прочутата пещера Леденика” – гордостта на нашия Балкан”. До тогава тя е била само една страшна дупка, за която знаели само овчарите и гостилничарите, които вадели от там лед. Като причина за привличането на толкова гости, в отчетите гордо се изтъква, че за това са допринесли самите туристи: ”с фантастичното описание на тази пещера от тези, които бяха я споходили и старанието на настоятелството да кани по възможност повече гости”.
Пещерата “Леденица”, както е известна десетилетия наред, заема достойно място в първата визитка на Враца, редом с Ботев и известните забележителности Вратцата и Хижата. Тази визитка, дело на дружество “Веслец” тогава започва да звучи така:

“Враца – приютила лобното място на великана на българската мисъл – Христо Ботев, криеща в недрата на дивния си балкан прочутата пещера Леденика, украсена с чудните скали на Вратцата и Туристическия дом”.
ПМ-С