Свят

Румъния въвежда в експлоатация втората си система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“

  07.06.2024 14:47             
Румъния въвежда в експлоатация втората си система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“

В Румъния започна военно учение за противовъздушна и противоракетна отбрана, в рамките на което ще бъде въведена в експлоатация втората за страната система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, съобщава Аджерпрес.

През 2020 г. Румъния се превърна в седмата членка на НАТО и 17-ата държава в света, която притежава системи "Пейтриът". Първата система ракети земя-въздух "Пейтриът" беше разположена в базата Капу Мидия на брега на Черно море.Договорът с американския оръжеен производител "Рейтиън" (Raytheon) за придобиване на общо седем комплекса „Пейтриът“ бе сключен през 2017 г. и бе на стойност 3,9 млрд. долара. Четири от батареите са предвидени за ВВС, а останалите три – за сухопътните войски.

В Центъра за обучение в Капу Мидия вчера започна военно учение за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана с участието на 1300 военнослужещи от Румъния и девет съюзнически държави (Чехия, Франция, Германия, Литва, Полша, Португалия, Словакия, Турция, Унгария), съобщи Министерството на националната отбрана.

В рамките на учението „Рамщайн легъси“ (Ramstein Legacy 24), което ще продължи до 14 юни, военните ще управляват ракетни системи „Пейтриът“ и „Хоук“, румънски самолети F-16, IAR-330, IAR-99, YAK-52 и друга наземна техника за противовъздушна отбрана, системи за командване и управление, както и военни самолети на участващите държави.

Сред целите на учението е завършване на процеса на въвеждане в експлоатация на втората система „Пейтриът“, която притежава Румъния. Системата ще бъде сертифицирана като „способна да изпълнява задачи“ чрез стрелба с бойни патрони на полигона Капу Мидия, информира Министерството на отбраната.

На фона на нуждите на Украйна от системи за противовъздушна отбрана към Румъния бе отправено искане за предоставяне на система „Пейтриът“. На среща в Белия дом с президента на САЩ Джо Байдън румънският държавен глава Клаус Йоханис обеща да намери решение, но отбеляза, че трябва да се обсъди какво може да получи страната в замяна, „защото е неприемливо Румъния да остане без противовъздушна отбрана“. Йоханис каза, че въпросът ще бъде обсъден във Върховния съвет за национална отбрана.

В рамките на учението от 10 до 14 юни са планирани тактически тренировки със и без бойни стрелби./dariknews.bg
ПМ-СГрандиозен АРТ Фестивал на крепостта баба "Вида"
Покана за набиране на проекти по Програмата за сътрудничество със Сърбия
Семейни фирми, занаятчии и творчески индустрии от Монтана могат да се възползват от финансова подкрепа
Двама историци и художник са почетни граждани на Монтана
Районен съд - Враца остави в ареста обвиняема за закана с убийство и причинена лека телесна повреда в условията на домашно насилие
Районен съд - Враца остави в ареста обвиняема за закана с убийство и причинена лека телесна повреда в условията на домашно насилие