Бизнес Събития

Догодина започват доставките на френско ядрено гориво за Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

  06.06.2024 06:01             
Догодина започват доставките на френско ядрено гориво за Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“

„Хюндай E&C“ и „Уестингхаус“ имат стегнат график за работа, за да създадат консорциум и да работят по строежа на нови ядрени блокове на площадката
Доставките на свежо ядрено гориво от френската компания „Фраматом“ ще започнат през 2025 г. Това потвърди пред 3eNews служебният министърът на енергетиката Владимир Малинов. Той взе участие в международната конференцията „Българската атомна енергетика – национална, регионална и световна енергийна сигурност“, организирана от Българския атомен форум „Булатом“. Припомняме, че в края на 2022 г. бе подписан договор между АЕЦ „Козлодуй“ и „Фраматом“ за доставка на свежо ядрено гориво. Срокът на договора е 10 години, а ценовите параметри са конкурентни на настоящия договор за доставка на руското гориво, обясни тогава бившият служебен енергиен министър Росен Христов.

Сега министър Малинов уточни, че текат търговските преговори между мениджмънта и ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ и съответните доставчици на ядрено гориво. „Като политика от страна на Министерство на енергетиката, което сме заложили и е неотменимо е диверсификацията и възможността и друг тип или от друг производител ядрено гориво да бъде използвано в централата“, заяви Малинов. За Пети блок това е вече направено и процесът е необратим. От тази гледна точка по отношение на горивото на Шести блок също имаме сключен договор. В момента централата има дългосрочен договор, който е бил сключен за доставка на руско ядрено гориво още през преди повече от 20 години. „Колегите сега са в преговори с техните съответни партньори по отношение на доставки, които са предвидени за 2025 г.“, обясни министър Малинов. Целта на преговорите с руската страна сега е да няма финансови последици или неустойки за АЕЦ „Козлодуй“ от предсрочното прекратяване или не изпълняване на тези доставки, които са предвидени за 2025 година.

Диверсификацията на ядреното гориво за 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" вече е факт и всички 43 касети са заредени в активнаа зона на блока, обясни още министърът. Очаква се през следващата седмица плановият годишен ремонт на  блока да приключи и реакторът да бъде въведен в паралел с електроенергийната система.

Усилено се работи и по проекта за изграждане наа блокове 7 и 8 на централата, допълни министърът. Вече има твърд ангажимент от банка, която ще осигури финансирането, както и от двете компании, които ще изпълняват проекта - "Уестингхаус" и "Хюндай E&C". Правителството следва плътно пътната карта, одобрена от НС, добави още пред журналисти Малинов. "Винаги съм настоявал за силно участие на български фирми и експерти в реализацията на проекта, така че 30-40 процента от разходите, които ще бъдат направени за реализацията на 7-и и 8-и блок, да останат у нас", каза още той.

Ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат ключов фактор в осигуряване на енергийната сигурност и осигуряване на достъпната електроенергия. Неслучайно АЕЦ "Козлодуй" заема съществен дял от енергията, която ще бъде произвеждана за бита. Благодарение на атомната централа се запазва минималното поскъпване на тока за регулирания пазар, припомним министър Малинов. „Големият дял, който заема АЕЦ „Козлодуй“ не само в енергията за бита, но и за бизнеса и това ще даде възможност нашата икономика да бъде от една страна конкурентноспособна, а от друга страна всеки един от нас да има светлина и топлина в къщи на разумна цена. Така ще е възможно и малък дял от доходите на едно домакинство да отиват за тези основни нужди", припомни още министърът.

Източник и снимка: 3e-news 

Вижте още какво е казал Малинов на ядрената конференция

Хюндай и Уестингхаус създават консорциум - вижте тук