Лайфстайл

10 невероятни ползи от черешите за нашето здраве

  01.06.2024 14:40             
10 невероятни ползи от черешите за нашето здраве

Черешите са на почит още от дълбока древност. На този вкусен плод от край време се приписват редица лечебни свойства - от лек за ревматизъм и артрит до храна за спокоен сън. До неотдавна качествата на черешата бяха признавани само от народната медицина, но скорошни изследвания дават стабилна научна основа на всички ползи, които ни носи червеният плод.

Макар да са богат извор на витамини, все пак черешите съдържат по-малко количество витамин С от ягодите, но наличието на антиоксиданти и други полезни вещества, ги превръща в изключително здравословен плод.

Черешите съдържат витамини С, В и А, биофлавоноиди, елагова киселина, антоцианин, мелатонин. Тези съставки помагат в борбата с рака, при превенция на сърдечни болести, облекчаване на артритни болки, главоболие, както и при фибромиалгия. Черешите подпомагат човешкия организъм в производството на мелатонин, подобряват физиологичните и менталните функции.

Както вече стана ясно черешите имат здравословна страна, която предлага редица ползи за здравето. Ето кои са те:

1. Черешите помагат в борбата с целулита и бръчките
Те съдържат голямо количество витамин С и цинк, които са много важни за имунната система, също така съдържат фолиева киселина, полезна за здравето на сърцето и кръвоносната система, калций за костите и желязо за кръвта. Въпреки това най-ценни в тях са растителните пигменти, наречени антоцианини. Те укрепват съединителната тъкан и предотвратяват появата на бръчки, тъй като унищожават увреждащите ензими, които състаряват и сбръчкват кожата. Черешите могат да предотвратят образуването на целулит, а антоцианините имат противовъзпалително действие и предпазват от появата на спазми в прасците.

2. Сладкият плод облекчава симптомите на ревматизъм и подагра
Благотворното действие на антоцианините при болни от ревматизъм и подагра е открито през 1950 година в Тексас от немския лекар Лудвиг Блау. Той самият е страдал от подагра, придружена със силни болки, заради които понякога не е можел да се движи без помощта на инвалидна количка.

Веднъж Блау забелязал, че след изяждането на две шепи череши болката му отшумява. Това откритие го подтиква да започне проучване с пациенти, страдащи от ревматизъм и подагра, което доказва, че черешите намаляват нивата на пикочната киселина и лекуват възпаления.

По думите на виенския учен Банкхофен тъмните череши са по-ефективни в борбата с ревматизма и подаграта, защото съдържат повече пигменти.

3. Черешите подобряват на храносмилането
Благодарение на киселините и плодовата захар черешите подобряват работата на стомаха, червата и панкреаса, като по този начин стимулират храносмилането. Освен това вкусните плодове са чудесен диуретик, който облекчава дейността на сърцето и активира черния дроб и бъбреците.

4. Червеният плод намалява риска от развитие на ракови заболявания
В костилките на черешите се съдържа малко количество амигдалин, наричан още витамин B17 или леатрил, за който се смята, че влияе положително върху намаляването размера на туморните образувания и възпрепятства по-нататъшното развитие на рака. Също така помага за облекчаване на болките, причинени от канцерогенни процеси.

Някои народи, като пакистанския, които отдавна използват амигдалин в храната си, не боледуват от рак. Това е накарало учените да работят в посока проучване на храните, които възпрепятстват развиването и появата на рака. Направените лабораторни опити върху мишки потвърждават теорията, но тези изследвания са все още доста противоречиви, тъй като амигдалинът съдържа цианиден компонент, който е отровен.

5. Консумацията на череши значително облекчава болката
Антоцианините, които се съдържат в черешите, блокират възпалителните ензими и намаляват болката. 20 череши са 10 пъти по-ефикасни срещу силната болка от една таблетка аспирин.

6. Чай от дръжките на череши подпомага разрушаването на камъни в бъбреците
Не само плодовете на черешите са здравословни. От дръжките им можете да се приготви чай за по-добро уриниране при камъни в бъбреците. За неговото приготвяне е необходима една шепа дръжки, които се поставят в литър кипяща вода. Отварата се вари 2 минути, след което се оставя да се охлади за 15 минути. Готовият чай се отцежда и пие на малки глътки през целия ден.

7. Черешите благоприятстват здравето на костите
Черешите се смятат за изключително богат източник на химичния елемент бор, който в комбинация с калция и магнезия въздейства изключително благоприятно на здравето на костите.

8. Плодът е добър помощник в борбата срещу излишните килограми
Черешите съдържат малко калории, нямат мазнини, но имат висока концентрация на вода. Изследванията доказват, че увеличеният прием на вода повишава енергията и ускорява метаболизма на организма. Много хора използват засилената консумация на плодове, богати на вода, каквито са черешите, за отслабване.

В сравнение с повечето плодове черешите имат много калий и малко натрий, което възпрепятства задържането на течности в организма.

9. Сокът от череши помага при безсъние
Стресът е сред основните причини, водещи до безсъние. А решението е съвсем просто - чаша сок от череши преди сън ще намали нивото на стреса в тялото и ще увеличи нивата на хормона мелатонин, който регулира съня.

10. Контролират кръвното налягане
Черешите са богат източник на калий, изключително необходим в лечението на високото кръвно налягане. В повечето случаи специалистите съветват при проблем с кръвното да се хапват повече банани, тъй като са богат източник на калий и са на разположение през цялата година. Но черешите съдържат и флавоноиди, които укрепват стените на кръвоносните съдове и понижават високото кръвно налягане при пациенти с хипертония. Консумацията на череши се препоръчва и при анемия заради богатото съдържание на желязо.

Черешите са известни и с това, че пречистват кръвта и повишават енергичността. Достатъчно дълго са се използвали за приготвянето на сладкиши и десерти, сега е моментът да вземе под внимание и другата, здравословната страна на този плод. Затова, насладете се на черешите сега, когато е сезонът им, за да бъдете по-здрави, да изглеждате по-млади и да се чувствате по-добре./media.framar

ПМ-С