Лайфстайл

Приемът на омега-3 мастни киселини може да намалява нивата на агресия

  31.05.2024 09:30             
Приемът на омега-3 мастни киселини може да намалява нивата на агресия

Възможно е приемът на омега-3 мастни киселини да намалява нивата на агресия, съобщава "Медикъл експрес", цитирайки научно изследване. 

Омега-3 мастните киселини играят ключова роля за мозъчните функции. Според проучването неправилното хранене е рисков фактор за поведенчески проблеми. 

В продължение на четири години неврокриминологът Ейдриън Рейн е изучавал възможността приемът на омега-3 да намалява степента на агресивното поведение. Той е публикувал пет проучвания от различни държави. Експертът е открил доказателства за ефикасността на омега-3 добавките на база метаанализ на 29 контролирани изследвания. Данните сочат малък кратковременен ефект. Според
Рейн приемът води до 30 процента редуциране на агресивното поведение.

Настоящото изследване на Рейн е публикувано в изданието Aggressive and Violent Behavior. 

"Мисля, че е време да въведем приема на омега-3 мастни киселини с цел редуциране на агресията в отделните общности, клиниките, правната система", казва Рейн. Той уточнява, че добавката не е магия и няма да реши проблема с агресията в обществото изцяло. 

Авторът на изследването казва, че омега-3 мастните киселини се препоръчват при заболявания на сърцето, високо кръвно налягане, не са скъпи и нямат странични ефекти. "Родителите на агресивни деца трябва да знаят, че в допълнение на терапията могат да включват един или два пъти риба седмично", казва той. 

Изследването е на базата на 35 независими проби от 29 проучвания, проведени в 19 независими лаборатории между 1996 и 20204 г. с 3918 участници. 

Само една от тези 19 лаборатории е изследвала участниците след края на приема, затова анализът на Рейн е фокусиран върху промените в агресивното поведение от началото до края на лечението на експерименталната и контролната група за период от 16 седмици. "Следващата стъпка е да оценим дали омега-3 може да редуцира агресивните прояви за дълги периоди от време", коментира Рейн.
ПМ-С