България

В Свищов ще отбележат празничния 24 май с разнообразни събития

  22.05.2024 08:40             
В Свищов ще отбележат празничния 24 май с разнообразни събития

Община Свищов организира разнообразна програма по повод 24 май, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

В къща музей „Алеко Константинов“ тази вечер ще се състои среща, на която ще бъде представена „Радетелката на свищовското женско дружество Елена Хаджииванова – достойна майка, сестра и баба“. Гост-лектор на събитието е доц. Юлия Николова.

След това в Първо българско народно читалище (ПБНЧ) „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” ще се проведе годишен концерт на класовете по танцови форми от Школа по изкуства „Стефка Филипова” при свищовското читалище.

На 21 май Симфониета-Враца представя концерт-церемония по връчване на годишните награди на Община Свищов за образование и култура. Ще бъдат връчени награди в категориите „Деятел на културата“, „Учител на годината“ и „Достоен за Свищов“ на заслужили просветни и културни дейци. В концерта ще прозвучат популярни български песни, допълниха от Общината.

На 22 май в Художествена галерия „Николай Павлович“ ще бъде открита изложба на Васко Василев по повод 80-годишнина от рождението му. 

На празничния 24 май Общината организира традиционно общоградско шествие, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Честванията ще започнат с поклонение на гроба на д-р Георги Атанасович, министър на просвещението в първия кабинет на България след Освобождението.

По-късно през деня ще започне официалната церемония за изпращане и награждаване на абитуриентите. За трета поредна година свищовските абитуриенти ще преминат по червен килим на централния градски площад. /БТА

ПМ-С