Свят

Трима талибански полицаи бяха убити при експлозия в Северен Афганистан на фона на кампания срещу отглеждането на опиумен мак

  10.05.2024 10:41             
Трима талибански полицаи бяха убити при експлозия в Северен Афганистан на фона на кампания срещу отглеждането на опиумен мак

Трима полицаи бяха убити, а още петима ранени при експлозия в град Файзабад, административна столица на северната афганистанска провинция Бадахшан, съобщиха днес местни служители, цитирани от ДПА.

Скрита в мотоциклет бомба детонирала, докато полицейски конвой патрулирал със задачата да унищожава насаждения с опиумен мак, гласи изявление на говорителя на министерството на вътрешните работи на талибаните Абдул Матин Кани.

Тази атака идва след период на напрежение в провинцията. В петък избухнаха сблъсъци между местни жители и талибанските сили за борба с наркотиците заради кампанията за унищожаване на насажденията с опиумен мак. В резултат на сблъсъците е загинал най-малко един цивилен.

Главният говорител на правителството на талибаните Забиула Муджахид обяви снощи, че спорът е бил решен по мирен начин. Подробности за споразумението не бяха обявени, но Муджахид разкри, че протестиращите са се съгласили да подкрепят усилията на властите за борба с наркотиците.

В замяна талибаните вероятно са удовлетворили исканията на местните жители, макар че не бяха обявени подробности, посочва ДПА.

Службата на ООН по наркотиците и престъпността съобщи през ноември, че отглеждането на опиумен мак в Афганистан е намаляло с близо 95 процента след забраната на тази дейност от страна на талибаните. Служители на ООН предупредиха, че тази рязка промяна е имала остри хуманитарни последици, тъй като мнозина афганистански фермери са разчитали на доходите от отглеждането на опиумен мак.

Полицията разследва последната атака, но засега никой не е поел отговорност за нея, отбелязва ДПА./БТА

ПМ-С



Враца разполага с още едно обновено предблоково пространство СНИМКИ
12 проучвания бяха представени в Mайските краеведски четения в Мездра СНИМКИ
В Монтана двама се отказаха от битката за парламента
Испания извика посланичката си в Аржентина след думи на аржентинския президент Хавиер Милей, породили полемика
Деница Симеонова: Ще бъда гласът на Северозападна България в Брюксел СНИМКИ
Денят на Джебел събра в родопския град гости от страната и чужбина