Събития

За две седмици краставиците в Северозапада поевтиняха, а цената на картофите скочи почти два пъти

  10.05.2024 12:00             
За две седмици краставиците в Северозапада поевтиняха, а цената на картофите скочи почти два пъти

Спад в цените на олиото, яйцата, прясното и кисело мляко, краставиците и доматите е регистриран за последните две седмици в Северозапада, показват данните от мониторинга на стоките от малката потребителска кошница. Въпреки това обаче в областите Видин, Враца и Монтана купуваме част от продуктите на цени по-високи от средните в България.
Доста е паднала цената на краставиците, отчитат експертите. В Северозападна България спадът е с 33 на сто и в момента килограм оранжерийни краставици се продава за 3,15 лв., а за страната цената е 3,67 лв. Доматите също са поевтинели с около 10 на сто, но все още килограм се търгува за над 4 лева.
С 41% са се увеличили картофите и в момента в Северозапада килограм струва средно 2,25 лева, а средната цена за страната е 2,02 лева. На някои пазари килограм пресни картофи гони 6 лева.
В региона купуваме и по-скъпо олио, макар експертите да отчитат спад в цената му за литър с около 30 процента. В магазините в Северозапада то се търгува средно по 3,94 лв. за литър, при средна цена за страната от 3,36 лева за литър.
С 12 стотинки по-скъпо плащаме и за килограм брашно тип 500. Средната му цена в Северозапада е 1,77 лева, а за страната тя е 1,65 лв.
Килограм захар в нашия регион се търгува по 2,79 лв. за килограм, а средната цена за страната е 2,59 лв. Специалистите отчитат спад в цената за страната с почти 10 сто, но в Северозапада спад не е засечен.
В областите Видин, Враца и Монтана средната цена на литър прясно мляко е 3,19 лв., което с 10 стотинки по-малко от цената за страната. По-евтино купуваме и киселото мляко с масленост от 2 процента. В нашия регион цената за кофичка е 1,25 лв., при средна за страната 1,38 лв. По-скъпо обаче плащаме за млякото с 3,6 процента масленост. В Северозапада цената за кофичка е 1,73 лв., при средна за страната 1,51 лв.
Сиренето в региона е с лев по-скъпо от средното в страната. Краве саламурено сирене в Северозапада се продава за около 16,75 лв., а в страната цената му е 15,75 лв.
Килограм кашкавалът при нас е с 4 лева по-скъп от средното в България. В магазините в трите области той се продава средно за 26,40 лв., а средната цена в страната е 22,76 лв.
Плащаме по 52 стотинки за яйце, размер М. Специалистите отчитат, че цената на яйцата за последните две седмици е паднала с около 7 на сто. В страната обаче е отчетен спад с 11% и средната цена на едно яйце е 47 стотинки.
Белият хляб продължава да държи по-ниска цена от типа „Добруджа“. В Северозапада самун бял хляб се продава за 1,49 лв., а „Добруджа“-та е 1,63 лв.
Домакинствата се справят с високите цени в Северозапада благодарение на големите вериги. Анализите показват, че семействата успяват да вържат бюджетите само чрез промоциите на хипермаркетите. Зеленчуци вече се търсят на пазарите, а там зелените салати и връзка лук паднаха под лев за брой.

Светла Иванова 



Враца разполага с още едно обновено предблоково пространство СНИМКИ
12 проучвания бяха представени в Mайските краеведски четения в Мездра СНИМКИ
В Монтана двама се отказаха от битката за парламента
Испания извика посланичката си в Аржентина след думи на аржентинския президент Хавиер Милей, породили полемика
Деница Симеонова: Ще бъда гласът на Северозападна България в Брюксел СНИМКИ
Денят на Джебел събра в родопския град гости от страната и чужбина