Събития

Студена супа „бурания“ и „комбус“ – традиционни в Долни Цибър

  06.05.2024 12:00             
Студена супа „бурания“ и „комбус“ – традиционни в Долни Цибър

Ученици от средно училище „Христо Ботев“, Долни Цибър от професионална паралелка „Ресторантьор“ подготвиха супа бурания и комбус за участие в благотворително събитие, провело се преди дни в Козлодуй.   
Преподавателят по професионални предмети, инж. Цветелина Николова разказа за „Конкурент“, че в училището имат професионална кухня и три дни младежите са подготвяли различни ястия, козунаци и традиционни манджи от региона. 
„За пръв път участваме на благотворително мероприятие. Училището закупи продуктите и ние с децата ги приготвихме. Разбира се, наблегнахме козунака – ние сами си го направихме, месихме, втасваше. Децата опекоха и техните любими кренвиршки и наредиха обичаният чийзкейк. А акцентът е нашата традиционна студена супа бурания, която се приготвя от лапад/щавлек. Ние в Долни Цибър обичаме да готвим с коприва и лапад. Супата е подобна на таратор и колкото повече стои, по-хубава става. Добавя се чесънче, пресен и червен лук, люти чушки, кисело мляко, пасиран лапад.  
Комус е другото традиционно ястие, което подготвихме. Подобно е на мусака, прави се на фурна. Добавя се ориз, суха червена чушка, лапад. Обикновено е постно ястие, но децата предпочетоха и сложихме кайма вътре“, сподели Цветелина Николова. 
В училището учат предимно деца от Долни Цибър. Има от Игнатово, Вълчедръм. Хлебар, сладкар, ресторантьор, специалист „Кейтъринг“ са част от професиите, за които подготвят младежите в местното школо. 

 

Лиляна Рашкова 



Организират вечерно бдение със свещи във Враца по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
Хороскоп за днес, 19 май
Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек