Събития

Мира Добрева: Щом сме родили значи ние, жените, всичко можем

  06.05.2024 08:00             
Мира Добрева:  Щом сме родили значи ние, жените, всичко можем

Само преди дни Мира Добрева представи във Враца романът си „Светулки зад решетките“. Екип на „Конкурент“ се срещна с нея. За страха, смелостта и провидението говори Мира Добрева. 

Смелостта я има всеки. Аз го имам, ти го имаш, аз го чувствам. Знам, че трябва да съм смела и да го покажа. Да, разбира се, че мога да се срина, но по вероятно е да не се срина. Аз съм майка. Родила съм. Значи всичко съм направила. Няма да се проваля“ казва Мира Добрева. 
Тя съветва да ползваме интуицията си. И казва, че щом нещо си дръзнал да го помислиш, значи има шансове да се случи. 
И аз се страхувам. Ако не се страхуваш значи си наивник и себевлюбен глупак. Именно страхът те кара да си по-добър всеки ден. Хубаво е да си самокритичен. Дали ще правиш кошници, дали ще плетеш цветя, дали ще шиеш рокли, попитай се има ли за кого да го направя. Някой има ли нужда от това? Ако си представиш роклята за някое момиче значи сядай зад машината. Ако си представиш кошницата, която си изработил в някоя къща пълна с щастливи хора – значи сядай и плети кошници. За мен подготовката в писането на романа беше толкова дълга, колкото продължи и писането. Нищо лесно не е интересно. 
Сега как се радвам на всяка оценка и награда. Книгата беше седем седмици на първо място и на осмата падна на второ – и то защото просто свърши първия тираж. Никой от нас не го беше очаквал. Най-добре е, когато резултатите надминават очаквания ти
“ споделя още Мира Добрева. 
Тя разказва и за наградата Достойна българка, която получи неотдавна. 
Получавала съм много награди, но на нито една не съм се зарадвала толкова много. Това беше най-неочакваното нещо в живота ми и я получих докато готвех поредния боб в нас и изведнъж ми казаха, че съм достойна българка! Много ми е ценна. Но си давам сметка, че съм човек, който никога няма да е щастлив докато около мен има болни, зависими хора. Искам да видя тях излекувани и тогава ще се видя напълно щастлива“ откровена е Добрева.

Цялото интервю четете във вестник „Конкурент“ на 9 май. 

Даниела Николова 



Ето какво време ни очаква днес
В Козлодуй се проведе първият Национален крос „По стъпките на Ботев” СНИМКИ
Вечерно бдение днес във Враца
Хороскоп за днес, 19 май
Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ