България

Национални програми финансират целево културни институти

  05.05.2024 08:40             
Национални програми финансират целево културни институти

Преди дни в онлайн режим се проведе първото заседание на Работната група, създадена със заповед на министъра на културата, за изготвяне на национални програми за разпределяне на средствата за допълнително целево финансиране на музеи, галерии, библиотеки и читалища, предвидено в Закона за държавния бюджет за 2024 г. Подгрупата за музеи и галерии се запозна с визията на министерството за разработване на национални програми за финансиране на културните институти на конкурсен принцип, които ще функционират паралелно с утвърдените конкурсни сесии, обявявани от културното ведомство.

Около 5,5 млн. лв. е финансовият ресурс, който до края на текущата година трябва да достигне до музеите и  галериите за реализиране на дейности, които да подпомогнат качественото развитие на експозициите и да създадат устойчив културен продукт. След структуриране на Националните програми ще бъдат изготвени правила за кандидатстване и съпътстващата документация, която ще бъде подавана електронно в специализираната система на Министерството на културата. Концепцията, която обсъжда Работната група, е създаване на Национални програми, които да залегнат трайно в бюджета на държавата и да гарантират устойчивост и възможност за системно кандидатстване.

Основният аспект, за който музеите имат осезаема потребност от средства, според представителите на Сдружение „Български музеи“, е създаването на  нови експозиции и внедряване на съвременни технологични решения. Директорът на РИМ Пазарджик Борис Хаджийски, който е и председател на Сдружението, обърна внимание, че опазването на културните ценности изисква и сериозни инвестиции в системи за охрана, сигнализация и видеонаблюдение, отговарящи на новите тенденции, както и за сериозни ремонтни дейности в сградите на музеите.

Специален фокус на обсъжданията бяха и различни варианти за подпомагане на 50-те музея, които не получават държавно финансиране по линия на стандартите за делегирани от държавата дейности и са изцяло на издръжка на общините. Всички членове на РГ подкрепят виждането, че за тези музеи трябва да бъде намерено трайно решение, а за настоящата година те да получават преференция при кандидатстване. Обсъдени бяха и допустимите бюджетни параметри за всеки от подаваните проекти.

Дейностите по опазване на културното наследство, реставрация и консервация на ценностите, създаването на временни експозиции и организиране на конференции, изложби и образователни програми ще останат за финансиране чрез конкурсните сесии на МК. Националните програми ще бъдат фокусирани върху обновяването на постоянните експозиции, модернизиране на музейни пространства и въвеждане на съвременни технологични решения с цел създаване и развитие на културни продукти.

Програмите ще имат изявен конкурсен характер и няма да се ръководят от принципа „за всекиго по нещо“, като средствата, за които ще може да се кандидатства, ще бъдат разчетени така, че да позволят качествени и смислени промени в музейната среда. В музеите, които имат ограничен капацитет за разработване на проекти, ще бъде стимулирано партньорството с общините.

Министерството на културата ще изпрати работната версия на подготвяните Национални програми в областта на музеите и галериите на членовете на работната група в началото на месец май за предоставяне на коментари и бележки. Индикативната дата за следващото обсъждане е 10 май 2024 г.

В заседанието взеха участие заместник-министърът на културата Амелия Гешева, представители на музеите, директорът на дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ в МК Екатерина Джумалиева, д-р Аксиния Бутева - началник на отдел „Музеи, галерии и визуални изкуства“ в МК и експерти от отдела, представители на НСОРБ.

/Г.Р./



Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек
Кметът на Видин поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести СНИМКИ
Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия