България

Няма основания за поскъпване на агнешкото месо, яйцата и козунака за Великден

  02.05.2024 11:20             
Няма основания за поскъпване на агнешкото месо, яйцата и козунака за Великден

Няма основания за драстично поскъпване на агнешкото месо, яйцата и козунака за Великден, съобщават от Асоциацията за защита на потребителите. През тази година не наблюдаваме повишение в цените на горива и електричество, които се отразяват на производството и търговията. Това е становището на Асоциацията за защита на потребителите. „Конкуренцията е достатъчно голяма и едва ли могат да се очакват драстични скокове в цените“, заяви Пейо Майорски. Според него единствено може да има спекулации от страна на търговците и веригите. Именно такива сигнали постъпват в АЗП.
Средната цена на агнешкото месо е около 28 лв. за килограм. Плешката излиза с около 20% по-евтина. Цените са с около 5% по-високи в сравнение с миналата година. Зелената салата струва средно около 70 ст. за брой, връзка репички и пресен лук – 80 ст. Яйцата са около 60 ст. за брой, като ако вземете 30 броя излизат по-евтино – около 40 ст. за брой. Разнообразните видове козунаци се предлагат на различни цени. Започват от 4.80 лв. и стигат до 10 лв.
Български фермери и търговци вече алармират, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20% по-ниски от тези на пазара, заяви Пейо Майорски, председател на Асоциацията за защита на потребителите. Той призова Българската агенция по безопасност на храните да засили проверките и контрола за евтини вносни меса и яйца по границите.
От асоциацията съветват потребителите да търсят на видно място задължителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Българското е със син печат, а вносното - с червен, и хората не трябва в никакъв случай да купуват месо и яйца без печати, обясни Майорски.

/Л.Р./



Пожар погълна покривите на две сгради в Берковица
Петима израелски войници бяха убити от предполагаем "приятелски огън" в Северна Газа, съобщиха медии в Израел
Прибраха БМВ-то на берковчанин, карал пиян
Областният управител на Видин Ани Арутюнян подкрепи благородна кауза СНИМКИ
Арестуваха двама дрогирани шофьори
По творбата "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски са писали зрелостници на матурата по български език и литература