България

600 дръвчета вече са засадени тази пролет по софийските улици и паркове

  02.05.2024 09:10             
600 дръвчета вече са засадени тази пролет по софийските улици и паркове

Тази пролет са засадени над 400 дървета по улици и булеварди, около 130 в паркове и градини и над 40 дървета от инициативата "Гора в квартала", съобщават от Столичната община. Отделно по проекта Новата гора – с. Негован, където се оформя зелен пояс около града, са засадени досега общо 2 200 по-малки фиданки. За целия пролетен сезон е планирано да бъдат засадени около 700 дървета по улици и булеварди, като до сега са засадени над 400 от тях по бул. „Васил Левски“, ул. „Тракия“, ул. „Владайска“, ул. „Оборище“ и др. В паркове като „Гео Милев“, „Южен парк“, „Света Троица“ са засадени над 130. Дейностите продължават, като се очаква броя на фиданките да надхвърли 300. Инициативата на Столичната община "Гора в квартала", която предвижда засаждането малки квартални горички в междублокови пространства в различните райони на София, до момента включва 43 фиданки, които са посадени районите „Витоша“ и „Илинден“. Още нови фиданки по проекта Новата гора – с. Негован ще бъдат засадени до 19 май.

Предвижда се в края на май – началото на юни да започне засаждането на летните цветя. Те ще са бегония, тагетес, копривка и ще могат да се видят в градината пред паметника на светите братя Кирил и Методий, в парка на НДК, алеята на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и на много други места. Цветята ще бъдат съчетани с декоративни треви, многогодишни и едногодишни зелени храсти.

В над 10 дка от софийските паркове и градини ще разцъфнат 15 000 рози.

Източник: НСОРБ
Л. Р. 



Областният управител на Видин Ани Арутюнян подкрепи благородна кауза СНИМКИ
Арестуваха двама дрогирани шофьори
По творбата "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски са писали зрелостници на матурата по български език и литература
Намериха дрога в автомивка във Вълчедръм
Заловиха крадла, задигнала мобилен телефон
Бургаската опера ще предложи на публиката си постановка на "Палячи" на Леонкавало